- Sie 19, 2007
- 16,197
- 1
- 0
25 dkg rabarbaru
niecała szklanka cukru
1 szklanka mleka 3,2%
1 opakowanie śmietany 36% (200 g)
4 żółtka
Rabarbar oczyścić, pokroić, wsypać 1 łyżkę cukru, zalać woda tak aby rabarbar był przykryty, zagotować i gotować aż rabarbar będzie miękki. Zmiksować, najlepiej żyrafką. Odstawić do wystudzenia.
Mleko mocno podgrzać , dodać żółtka ubite z cukrem, zostawić 1 łyżeczkę cukru. Mieszać od dna aż zacznie gęstnieć. Wystudzić.
Masę rabarbarową i jajeczną wstawić do lodówki i mocno schłodzić.
Śmietanę ubić z pozostałą łyżeczką cukru.
Zmiksować oziębiona masę jajeczną i dodac rabarbar, zmiksować razem. Dodać ubitą śmietanę, połączyć.
Wlać do maszyny i dalej zgodnie z instrukcją.
Lody wyszły przepyszne i będą bazą do następnych. Truskawki, maliny, porzeczki dodam surowe, tylko zmiksowane z cukrem.

niecała szklanka cukru
1 szklanka mleka 3,2%
1 opakowanie śmietany 36% (200 g)
4 żółtka
Rabarbar oczyścić, pokroić, wsypać 1 łyżkę cukru, zalać woda tak aby rabarbar był przykryty, zagotować i gotować aż rabarbar będzie miękki. Zmiksować, najlepiej żyrafką. Odstawić do wystudzenia.
Mleko mocno podgrzać , dodać żółtka ubite z cukrem, zostawić 1 łyżeczkę cukru. Mieszać od dna aż zacznie gęstnieć. Wystudzić.
Masę rabarbarową i jajeczną wstawić do lodówki i mocno schłodzić.
Śmietanę ubić z pozostałą łyżeczką cukru.
Zmiksować oziębiona masę jajeczną i dodac rabarbar, zmiksować razem. Dodać ubitą śmietanę, połączyć.
Wlać do maszyny i dalej zgodnie z instrukcją.
Lody wyszły przepyszne i będą bazą do następnych. Truskawki, maliny, porzeczki dodam surowe, tylko zmiksowane z cukrem.
