Lody rabarbarowe

samanta

Member
Sie 19, 2007
16,197
1
0
25 dkg rabarbaru
niecała szklanka cukru
1 szklanka mleka 3,2%
1 opakowanie śmietany 36% (200 g)
4 żółtka
Rabarbar oczyścić, pokroić, wsypać 1 łyżkę cukru, zalać woda tak aby rabarbar był przykryty, zagotować i gotować aż rabarbar będzie miękki. Zmiksować, najlepiej żyrafką. Odstawić do wystudzenia.
Mleko mocno podgrzać , dodać żółtka ubite z cukrem, zostawić 1 łyżeczkę cukru. Mieszać od dna aż zacznie gęstnieć. Wystudzić.
Masę rabarbarową i jajeczną wstawić do lodówki i mocno schłodzić.
Śmietanę ubić z pozostałą łyżeczką cukru.
Zmiksować oziębiona masę jajeczną i dodac rabarbar, zmiksować razem. Dodać ubitą śmietanę, połączyć.
Wlać do maszyny i dalej zgodnie z instrukcją.
Lody wyszły przepyszne i będą bazą do następnych. Truskawki, maliny, porzeczki dodam surowe, tylko zmiksowane z cukrem.
Lody_rabarbarowe_paint.JPG
 

Załączniki

  • Lody_rabarbarowe_paint.JPG
    Lody_rabarbarowe_paint.JPG
    88 KB · Wyświetleń: 1

samanta

Member
Sie 19, 2007
16,197
1
0
ela2225 @ 27 May 2012 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1295061o tego szukałam dziękuję
To cieszę się że znalazłaś
bussi.gif

Moja się mrożą znowu. I z limonką też robiłam!
 

ewalukas

Member
Sie 24, 2006
9,664
0
0
kurde, nie mam maszynki...
 

samanta

Member
Sie 19, 2007
16,197
1
0

ewalukas

Member
Sie 24, 2006
9,664
0
0
no to pisz jak :D
 

samanta

Member
Sie 19, 2007
16,197
1
0
ewalukas @ 28 May 2012 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1295450no to pisz jak :D
Podgrzać mleko i śmietanę, dodać żółtka ubite z cukrem. Osobno ugotować rabarbar z cukrem i małą ilością wody. Wszystko oziębić, połączyć, zmiksować, i do zamrażarki. Co godzinke przemiksować zeby nie bylo zmarzliny tylko pyszne lody.
Ja dzisiaj chyba dodam jeszcze ubite białka, a co mi szkodzi!
Nie mogę się najeść tych lodów.
 

ewalukas

Member
Sie 24, 2006
9,664
0
0
No dobra robię, ale...
zmiksowany rabarbar jest dość rzadki - tak ma być?
a masa jajeczna przypomina też dość rzadki budyń, przelewa się, raczej nie gęstnieje.
 

samanta

Member
Sie 19, 2007
16,197
1
0

ewalukas

Member
Sie 24, 2006
9,664
0
0
wody bylo tyle, że nawet nie zakrywała rabarbaru całkiem
gruebel_2.gif

no nic, siedzi to coś w zamrażarce. w smaku dobre. zobaczymy czy wyjdzie.
 

samanta

Member
Sie 19, 2007
16,197
1
0

ewalukas

Member
Sie 24, 2006
9,664
0
0
no tak tak, już teraz się mrożą - ostatni etap. trudno, dziś tylko lizanie palców
dontknow.gif
 

samanta

Member
Sie 19, 2007
16,197
1
0

ewalukas

Member
Sie 24, 2006
9,664
0
0
pyszne są! zajadamy właśnie w rożkach.
Pewnie z maszyny bardziej kremowe, a może za mało miksowałam?
Ale nie przeszkadza nam to!
 

samanta

Member
Sie 19, 2007
16,197
1
0
ewalukas @ 3 Jun 2012 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1298272pyszne są! zajadamy właśnie w rożkach.
Pewnie z maszyny bardziej kremowe, a może za mało miksowałam?
Ale nie przeszkadza nam to!
Nie masz pojęcia jak bardzo się cieszę że smakują
icon_lol.gif
icon_lol.gif
icon_lol.gif
icon_lol.gif
icon_lol.gif
icon_lol.gif
icon_lol.gif
icon_lol.gif

Tak, z maszyny są bardziej kremowe , robiłam w maszynie i bez i mam porównanie.
A prawdę mówiąc, to ostatnio robię w garnku bo maszyna ma za małą pojemność!
icon_redface.gif
 

samanta

Member
Sie 19, 2007
16,197
1
0

samanta

Member
Sie 19, 2007
16,197
1
0
 

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy