- Lis 21, 2006
- 15,028
- 3
- 0

1 pierś kurczaka
1 marchewka
1 cebula
1-2 ząbki czosnku
garść rodzynek
1 łyżka miodu
1/2 łyżeczki przyprawy ras el hanout
1 łyżeczka papryki słodkiej
sól, pieprz
ew. łyżka mąki ziemniaczanej
Pierś kurczaka pokroić w kostkę, zamarynować na 20 min w 1 łyżce oliwy wymieszanej z przyprawa ras el hanout i papryką.
Następnie zrumienić na niewielkiej ilości oleju w dużym rondlu. wyjąć.
Cebulę drobno posiekać, zrumienić na tym samym oleju, dodać przeciśnięty czosnek, wymieszać. Dodać wyjętego wcześniej kurczaka, zalać wrzątkiem lub gorącym bulionem tak, by mięso było zakryte. Dodać pokrojoną w plastry marchewkę i garść rodzynek oraz łyżkę miodu.
Gotować, aż marchewka będzie miękka. Doprawić do smaku sola i pieprzem.
Sos można ew. zagęścić mąką ziemniaczaną.
( na podstawie"Tadżin i Kebab" Biblioteka poradnika domowego)
Załączniki
Ostatnią edycję dokonał moderator: