Kurczak duszony w pomidorach, papryce i cebuli, przyprawiony dużą ilością czosnku i kuminu.
Przepis z Estramadury, jak głosi książka "La cuisine espagnole"- przygotowywany tradycyjnie przed wizytą księdza (zapewne ojca Pedro
).
2 kurczęce udka
2 posiekane w cienkie plasterki cebule
4 duże posiekane pomidory
1 zielona papryka pokrojona w kawałki
2 liście laurowe
2 duże ząbki czosnku
2 łyżeczki ziaren kuminu
sól, pieprz
oliwa z oliwek
Kurczaka przyprawić solą i pieprzem, obsmażyc na gorącej oliwie (skórą do dołu). Dodać warzywa, przyprawić solą i pieprzem, dusić około 20 minut. Czosnek przecisnąć przez praskę, zmiażdżyć z ziarnami kuminu na pastę w moździerzu. Dodać pastę do warzyw, wymieszać, poddusić razem około 5 minut. Spróbować, ew. dodać więcej czosnku i kuminu (smak powinien byc wyrazisty- ja dorzuciłam jeszcze z 2 ząbki czosnku i z pół łyżeczki mielonego kuminu, ale ja uwielbiam te 2 przyprawy i lubię mocne smaki
).
Modyfikacje https://www.cincin.cc/index.php?s=&show...st&p=545471
Przepis z Estramadury, jak głosi książka "La cuisine espagnole"- przygotowywany tradycyjnie przed wizytą księdza (zapewne ojca Pedro
2 kurczęce udka
2 posiekane w cienkie plasterki cebule
4 duże posiekane pomidory
1 zielona papryka pokrojona w kawałki
2 liście laurowe
2 duże ząbki czosnku
2 łyżeczki ziaren kuminu
sól, pieprz
oliwa z oliwek
Kurczaka przyprawić solą i pieprzem, obsmażyc na gorącej oliwie (skórą do dołu). Dodać warzywa, przyprawić solą i pieprzem, dusić około 20 minut. Czosnek przecisnąć przez praskę, zmiażdżyć z ziarnami kuminu na pastę w moździerzu. Dodać pastę do warzyw, wymieszać, poddusić razem około 5 minut. Spróbować, ew. dodać więcej czosnku i kuminu (smak powinien byc wyrazisty- ja dorzuciłam jeszcze z 2 ząbki czosnku i z pół łyżeczki mielonego kuminu, ale ja uwielbiam te 2 przyprawy i lubię mocne smaki

Modyfikacje https://www.cincin.cc/index.php?s=&show...st&p=545471
Ostatnią edycję dokonał moderator: