Kruche ciasto z owocami i waniliową pianką

lena7900

Member
Maj 5, 2010
1,297
0
0
Na prośbę Moni przepis zaczerpnięty ze smakera.
Możemy je robić z rabarbarem, w tej wersji nam smakuje najlepiej,ale mogą być to też wiśnie ,brzoskwinie czy coś innego.

mąka pszenna - 2,5 szkl.
masło lub margaryna - 25 dag
proszek do pieczenia- 2 płaskie łyżeczki
żółtka- 5 szt
cukier puder- 3 łyżki
Masło pokroić w kostkę, szybko zagnieść z pozostałymi składnikami ciasta. Podzielić na 2 części - około 60% i 40%, każdą zawinąć w folię spożywczą, zamrozić na kilka godz. Blachę o wymiarach 33 x 20 cm wysmarować tłuszczem i oprószyć bułką tartą. Na spód zetrzeć na tarce większą część ciasta, lekko przyklepać dłonią. Podpiec na złoty kolor w temperaturze 190?C przez o. 15 minut. Odstawić do całkowitego wystudzenia.
Pianka waniliowa
5 białek
1 szklanka cukru
2 opk cukru waniliowego
2 budynie waniliowe bez cukru
1/2 szklanki oleju
ok 1/2 kg łodyg rabarbaru ,lub innych owoców
1/4 szklanki cukru pudru do owoców.

Rabarbar dokładnie czyścimy, kroimy na małe kawałki, a tuż przed dodaniem do ciasta wsypujemy cukier puder i mieszamy, aby wszystkie owoce obtoczyły się w nim.
Ubijamy białka ze szczyptą soli na sztywną pianę, następnie dodajemy cukier waniliowy i po łyżce cukru dalej ubijajmy, aż cały cukier się rozpuści, a piana dokładnie ubije. Do tak przygotowanych białek wsypujemy sypkie budynie i szybko miksujemy na najwyższych obrotach, na końcu wlewamy strużką olej i miksujemy do połączenia się składników.

Do blachy z upieczonym zimnym ciastem wlewamy budyniową piankę. Na nią wykładamy przygotowany rabarbar . Na wierzch pianki z rabarbarem ścieramy drugą część zamrożonego ciasta. Tak przygotowane ciasto pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 45 minut.

Załączniki

• DSC_0603.JPG
    DSC_0603.JPG
    185.3 KB · Wyświetleń: 0
  • DSC_0604.JPG
    DSC_0604.JPG
    224.6 KB · Wyświetleń: 0
Ostatnią edycję dokonał moderator:

ka_thy

Member
Kwi 13, 2006
372
1
0
Ciasto jest rewelacyjne. Tak nam podpasowało, że piekę je po raz kolejny. Jednakże wprowadziłam kilka modyfikacji, wg mnie z korzyścią dla ciasta.

1. Ubijam pianę, dodaję cukier a potem najpierw daję olej, potem delikatnie wmieszam budyń. Po dodaniu budyniu i zmiksowaniu jej piana mi siadała i robiła się płynna.

2. Daję wiecej rabarbaru - kupuję kilogram i daję wszystko (piekę na ciut większej powierzchni - 30x25cm)

3. Nie obtaczam rabarbaru w cukrze - pianka jest wystarczająco słodka.

Przepis na ciasto kruche jest rewelacyjny, jest ono tak fajnie kruche i pozostaje kruche na nastepny i kolejny dzień - jak dotrzyma
icon_mrgreen.gif
A pianka przypomina konsystencją i smakiem ptasie mleczko.

malwiśka

Member
Kwi 21, 2013
61
0
0
Ciasto bardzo smaczne, w mojej wersji królowały jabłka z cynamonem
icon_mrgreen.gif

Co do modyfikacji przepisu nie dodałam oleju do białek, ponieważ bałam się, że mi ta pianka opadnie. Ciasto kruche rzeczywiście pychota
lecker.gif

lemoniada

Member
Paź 5, 2011
53
0
0
a to nie jest przypadkiem słynny przepis z bloga Dorotus na ciasto z malinami i budyniową pianką - tylko maliny na rabarbar zamienione?
Tak czy inaczej, piekłam je już dziesiątki razy bo je uwielbiam
lecker.gif

Cinka

Member
Maj 5, 2006
30,543
13
38
Tam też autorka podaje, że przepis zaczerpnęła z bloga Dorotus - zawsze warto wpisując przepis na forum podawać źródło
daumen.gif

lena7900

Member
Maj 5, 2010
1,297
0
0
Cinka @ 13 Jun 2013 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1442626Tam też autorka podaje, że przepis zaczerpnęła z bloga Dorotus - zawsze warto wpisując przepis na forum podawać źródło
daumen.gif
Przepraszam bardzo ale podałam że zaczerpnięty ze smakera ,a że wydrukowany miałam tylko sam przepis to szczegółów nie podawałam.A chwilę temu odszukałam orginał by go podlinkować dla dociekliwych .Więc nie widzę problemu
gruebel_2.gif

Tak czy owak ciasto jest przepyszne i polecam aby je zrobić z ulubionymi owocami.
icon_smile.gif

kermidt

Member
Wrz 17, 2004
44,979
6
0
Marianno, nie jest z malinami za slodkie?

W sumie moj rabarbar wlasnie zdazyl dorodnie wyrosnac
gruebel_2.gif

Proporcje jak na szarlotke, na ktora przepis dostalam od cioci Ali tylko pianka inna.

Mozecie opisac ta pianke? Do czego mozna ja porownac? Co daje dodanie budyniu?
Jagody mam, ale z jagodami (amerykanskimi) to chyba za slodkie bedzie?

Joanna

Moderator
Członek ekipy
Lis 28, 2005
33,918
6,338
113

kermidt

Member
Wrz 17, 2004
44,979
6
0
W niedziele Ci powiem.
Jak doczytalam, ze ono oryginalnie z malinami
mniam.gif

Lubie to kruche, z ktorego robie szarlotke, bo moge uzyc smalec. Wielkiego ryzyka nie ma
icon_wink.gif

mariaanna

Member
Mar 6, 2008
1,831
1
0
kermidt @ 14 Jun 2013 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1442788Marianno, nie jest z malinami za slodkie?

W sumie moj rabarbar wlasnie zdazyl dorodnie wyrosnac
gruebel_2.gif

Proporcje jak na szarlotke, na ktora przepis dostalam od cioci Ali tylko pianka inna.

Mozecie opisac ta pianke? Do czego mozna ja porownac? Co daje dodanie budyniu?
Jagody mam, ale z jagodami (amerykanskimi) to chyba za slodkie bedzie?
Robiłam ściśle według przepisu i dla nas nie było słodkie. Pierwszy raz było z malinami, a drugi raz
ułożyłam pasy malin i jeżyn- wyglądało bardzo ładnie. Pianka jest podobna do ptasiego mleczka.
Myślę, że z borówkami też będzie pyszne.
Joanna @ 14 Jun 2013 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1442792Mnie też ta pianka interesuje. Dodatek budyniu rozumiem, ale zastanawiam się, co daje olej...?
Powiem szczerze, że nie wiem jaką rolę odgrywa tu olej ale efekt jest bdb. Polecam.

ka_thy

Member
Kwi 13, 2006
372
1
0
Joanna @ 14 Jun 2013 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1442792Mnie też ta pianka interesuje. Dodatek budyniu rozumiem, ale zastanawiam się, co daje olej...?
ka_thy @ 11 Jun 2013 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1441434A pianka przypomina konsystencją i smakiem ptasie mleczko.
Na mój rozum to olej sprawia, że pianka nie robi się bezą.

Jutro mam ochotę upiec to ciasto z rabarbarem i truskawkami. Kupiłam kwaśnawe truskawki więc będzie akurat.

kermidt

Member
Wrz 17, 2004
44,979
6
0
Coz, sprobuje.

Szukam jeszcze, bo robilam ciasto z pianka z dodatkiem skrobii i pamietam, ze nie bylo dobre delikatnie mowiac.
Myslalam, ze autorka przepisu byla Krystyna, ale tylko znalazlam ciasto z rabarbarowym budyniem i pianką.
Chetnie bym porownala skladniki, zeby sie jeszcze raz nie nadziac, ale chyba mi sie to nie uda
icon_sad.gif

Kathy, nie wszystkie pianki maja olej. Beze sie suszy, nie piecze, tylko jest zwykle odkryta. Mysle, ze bez oleju beza tez nie grozi
icon_wink.gif

edit
Zrobie, bo tamto nadzienie bylo zupelnie inne
icon_razz.gif

lena7900

Member
Maj 5, 2010
1,297
0
0
Robiłam znów z wiśniami z syropu...
ja również polecam by robić tak jak ka_thy.
To znaczy najpierw dodać olej potem budyń,wtedy pianka jest bardziej napowietrzona.Olej i budyń razem sprzyjają białkom,sama zastanawiałam się by robić bez oleju ale tu pasuje idealnie.
Czy ktoś może robił je z truskawakami ?

h-elen

Well-known member
Lut 16, 2008
8,770
1,576
113
Upieczone.
Nie wiem czy tak powinno być ale moja pianka siadła
icon_sad.gif
... Jak wyjęłam z piekarnika to zauważyłam, że zaczyna opadać, szybko wstawiłam ponownie do piekarnika, podwyższyłam temperaturę. Środek jeszcze podrósł. Już było dobrze wypieczone kiedy wyjmowałam. Po odstaniu niestety pianka sporo opadła ale piankowa struktura zachowała się
gruebel_2.gif

Nie wiem w czym tkwi błąd, może zbyt mało budyniu?
W smaku znakomite. Jeszcze nie raz je upiekę.
P1020424.JPG
P1020428.JPG

Załączniki

• P1020424.JPG
    P1020424.JPG
    160.6 KB · Wyświetleń: 1
  • P1020428.JPG
    P1020428.JPG
    244.5 KB · Wyświetleń: 1

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy