- Maj 5, 2010
- 1,297
- 0
- 0
Na prośbę Moni przepis zaczerpnięty ze smakera.
Możemy je robić z rabarbarem, w tej wersji nam smakuje najlepiej,ale mogą być to też wiśnie ,brzoskwinie czy coś innego.
mąka pszenna - 2,5 szkl.
masło lub margaryna - 25 dag
proszek do pieczenia- 2 płaskie łyżeczki
żółtka- 5 szt
cukier puder- 3 łyżki
Masło pokroić w kostkę, szybko zagnieść z pozostałymi składnikami ciasta. Podzielić na 2 części - około 60% i 40%, każdą zawinąć w folię spożywczą, zamrozić na kilka godz. Blachę o wymiarach 33 x 20 cm wysmarować tłuszczem i oprószyć bułką tartą. Na spód zetrzeć na tarce większą część ciasta, lekko przyklepać dłonią. Podpiec na złoty kolor w temperaturze 190?C przez o. 15 minut. Odstawić do całkowitego wystudzenia.
Pianka waniliowa
5 białek
1 szklanka cukru
2 opk cukru waniliowego
2 budynie waniliowe bez cukru
1/2 szklanki oleju
ok 1/2 kg łodyg rabarbaru ,lub innych owoców
1/4 szklanki cukru pudru do owoców.
Rabarbar dokładnie czyścimy, kroimy na małe kawałki, a tuż przed dodaniem do ciasta wsypujemy cukier puder i mieszamy, aby wszystkie owoce obtoczyły się w nim.
Ubijamy białka ze szczyptą soli na sztywną pianę, następnie dodajemy cukier waniliowy i po łyżce cukru dalej ubijajmy, aż cały cukier się rozpuści, a piana dokładnie ubije. Do tak przygotowanych białek wsypujemy sypkie budynie i szybko miksujemy na najwyższych obrotach, na końcu wlewamy strużką olej i miksujemy do połączenia się składników.
Do blachy z upieczonym zimnym ciastem wlewamy budyniową piankę. Na nią wykładamy przygotowany rabarbar . Na wierzch pianki z rabarbarem ścieramy drugą część zamrożonego ciasta. Tak przygotowane ciasto pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 45 minut.
Możemy je robić z rabarbarem, w tej wersji nam smakuje najlepiej,ale mogą być to też wiśnie ,brzoskwinie czy coś innego.
mąka pszenna - 2,5 szkl.
masło lub margaryna - 25 dag
proszek do pieczenia- 2 płaskie łyżeczki
żółtka- 5 szt
cukier puder- 3 łyżki
Masło pokroić w kostkę, szybko zagnieść z pozostałymi składnikami ciasta. Podzielić na 2 części - około 60% i 40%, każdą zawinąć w folię spożywczą, zamrozić na kilka godz. Blachę o wymiarach 33 x 20 cm wysmarować tłuszczem i oprószyć bułką tartą. Na spód zetrzeć na tarce większą część ciasta, lekko przyklepać dłonią. Podpiec na złoty kolor w temperaturze 190?C przez o. 15 minut. Odstawić do całkowitego wystudzenia.
Pianka waniliowa
5 białek
1 szklanka cukru
2 opk cukru waniliowego
2 budynie waniliowe bez cukru
1/2 szklanki oleju
ok 1/2 kg łodyg rabarbaru ,lub innych owoców
1/4 szklanki cukru pudru do owoców.
Rabarbar dokładnie czyścimy, kroimy na małe kawałki, a tuż przed dodaniem do ciasta wsypujemy cukier puder i mieszamy, aby wszystkie owoce obtoczyły się w nim.
Ubijamy białka ze szczyptą soli na sztywną pianę, następnie dodajemy cukier waniliowy i po łyżce cukru dalej ubijajmy, aż cały cukier się rozpuści, a piana dokładnie ubije. Do tak przygotowanych białek wsypujemy sypkie budynie i szybko miksujemy na najwyższych obrotach, na końcu wlewamy strużką olej i miksujemy do połączenia się składników.
Do blachy z upieczonym zimnym ciastem wlewamy budyniową piankę. Na nią wykładamy przygotowany rabarbar . Na wierzch pianki z rabarbarem ścieramy drugą część zamrożonego ciasta. Tak przygotowane ciasto pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 45 minut.
Załączniki
Ostatnią edycję dokonał moderator: