Krem karpatkowy

doris71

Member
Lis 9, 2008
9,365
0
0
KREM DO KARPATKI, TORU, BABECZEK
(ze starego zeszytu)

1 szklanka wody
1 cukier waniliowy
4 łyżki mąki ziemniaczanej
2 łyżki mąki pszennej
około 3/4 szklanki mleka
1/2 szklanki cukru
1 masło roślinne
1 żółtko

Zagotować 1 szklankę wody z 1 cukrem waniliowym.W szklance rozmieszać 4 łyżki maki ziemniaczanej, 2 łyżki maki pszennej, dopełnić mlekiem, rozetrzeć żeby grudek nie było, można przepuscić przez sitko, wlać do gotujacej wody, energicznie mieszać, ostudzić.
Do zimnego budyniu dodać 1 masło roślinne, 1 żółtko, 1/2 szklanki cukru, kilka kropli soku z cytryny do smaku. Miksować na wysokich obrotach. Wychodzi biały krem podobny do bitej śmietany.
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

samanta

Member
Sie 19, 2007
16,197
1
0
O, to inny niż mój bo moj na samym mleku, żadnej wody. Przetestuję napewno i to chyba niebawem
wink.gif
 

doris71

Member
Lis 9, 2008
9,365
0
0
wink.gif
Samanto daj link to wypróbuję Twoja wersję
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

samanta

Member
Sie 19, 2007
16,197
1
0
Ostatnią edycję dokonał moderator:

doris71

Member
Lis 9, 2008
9,365
0
0
koniecznie napisz
bussi.gif

ja wpisałam bo zeszyt też w rozsypce, muszę resztę do kompa przepisać bo przepadną
 

samanta

Member
Sie 19, 2007
16,197
1
0
Wypróbowałam Twój krem Doris i bardzo mi sie podoba. Tylko musiałam dać mleka więcej bo jak już wsypałam te obie mąki do szklanki, to się okazało, że na mleko już prawie nie ma miejsca. Ale sposób gotowania budyniu na wodzie odpowiada mi bardzo. Krem jeszcze jest bardzo świeży, miękki, dopiero co zrobiony. Ale jest pyszny a jak już postoi w lodówce, będzie jeszcze lepszy. Druga zmiana: cukier wsypałam od razu do wody z cukrem waniliowym i zagotowałam. A oto efekt:
Babeczki_z_kremem_budyniowym.JPG


A to przepis na mój krem budyniowy:
0,5 l mleka
4 jajka
8 łyżek cukru + cukier waniliowy
2 łyzki mąki pszennej
1 kopiasta łyżka mąki ziemniaczanej
ok. 1/2 kostki masła
Maki wymieszac i rozrobić w małej ilości mleka.
Ubić piane z cukrem, dodać kolejno po jednym żółtka, ubić razem.
Dodać mleko z mąkami, pozostałe mleko zagotować.
Do wrzącego mleka wlać kogel mogel z mąką. Ubijając zagotować ale tylko momencik. Zgasic gaz.
Do gorącej masy dodać masło pokrojone w kawaleczki, wmieszać.
Wystudzonym kremem przekładać ciasta lub napełniac babeczki, rurki.
Masło można ubić i potem dodawać wystudzona ugotowana masę ale nie ma co sie rozdrabniać moim zdaniem.
wink.gif
 

Załączniki

  • Babeczki_z_kremem_budyniowym.JPG
    Babeczki_z_kremem_budyniowym.JPG
    104.7 KB · Wyświetleń: 0
Ostatnią edycję dokonał moderator:

doris71

Member
Lis 9, 2008
9,365
0
0
Samanto cieszy mnie że krem Ci się spodobał.
wink.gif

Wypróbuję Twój przepis.
Ja wykorzystałam go do tortu, ufarbowany na niebiesko wyglądała tak:
(Można nie dać żółtka, ja wczoraj nie dałam i krem nie ucierpiał.)
 

Załączniki

  • lord_vader__rodek.jpg
    lord_vader__rodek.jpg
    74.3 KB · Wyświetleń: 0

samanta

Member
Sie 19, 2007
16,197
1
0
Wypróbuj Doris, jest naprawdę dobry i część zjadamy jako krem, zamiast wszystko pchać do ciasta.