- Cze 25, 2008
- 3,857
- 0
- 0
Falafel - kotlety z grochu
Groch opłukać, zalać wodą i moczyć przez 8 godz. Zalałam go dziś rano, aby po południu był gotowy.
Usunąć z wody kawałki skórki, które oddzieliły się od grochu. Odcedzić go, osuszyć i zmiksować lub przepuścić przez maszynkę do mięsa.
Groch powinien mieć konsystencje suchego puree.
Pietruszkę i kolendrę posiekać, wymieszać z grochem. Czosnek, cebule i szczypior posiekać, a następnie wraz z kminkiem, solą i pieprzem oraz sodą dodać do reszty i wymieszać.
Mokrymi rękami formować z ciasta kulki wielkości orzechów włoskich, a następnie lekko spłaszczyć je na placuszki.
Smażyć falafel w gorącym oleju z obydwu stron na ciemnobrązowy kolor. Obsuszyć na bibułce i podawać.
Falafel można jeść z hummusem, sałatą, surówkami czy chlebkiem pitta. Można go też traktować jak kotlety i podawać tradycyjnie.
zdjęcia wieczorem.
- 250 g grochu włoskiego
- 1 łyżka drobno posiekanej zielonej pietruszki
- 1 łyżka drobno posiekanej kolendry
- 2 cebule, gruby szczypior
- 1 ząbek czosnku
- 1/2 łyżeczki kminku
- sól, pieprz
- 1/4 łyżeczki sody oczyszczonej
- olej do smażenia
Groch opłukać, zalać wodą i moczyć przez 8 godz. Zalałam go dziś rano, aby po południu był gotowy.
Usunąć z wody kawałki skórki, które oddzieliły się od grochu. Odcedzić go, osuszyć i zmiksować lub przepuścić przez maszynkę do mięsa.
Groch powinien mieć konsystencje suchego puree.
Pietruszkę i kolendrę posiekać, wymieszać z grochem. Czosnek, cebule i szczypior posiekać, a następnie wraz z kminkiem, solą i pieprzem oraz sodą dodać do reszty i wymieszać.
Mokrymi rękami formować z ciasta kulki wielkości orzechów włoskich, a następnie lekko spłaszczyć je na placuszki.
Smażyć falafel w gorącym oleju z obydwu stron na ciemnobrązowy kolor. Obsuszyć na bibułce i podawać.
Falafel można jeść z hummusem, sałatą, surówkami czy chlebkiem pitta. Można go też traktować jak kotlety i podawać tradycyjnie.
zdjęcia wieczorem.