kotlety z grochu (jak falafel)

duende

Member
Cze 25, 2008
3,857
0
0
Falafel - kotlety z grochu

  • 250 g grochu włoskiego
  • 1 łyżka drobno posiekanej zielonej pietruszki
  • 1 łyżka drobno posiekanej kolendry
  • 2 cebule, gruby szczypior
  • 1 ząbek czosnku
  • 1/2 łyżeczki kminku
  • sól, pieprz
  • 1/4 łyżeczki sody oczyszczonej
  • olej do smażenia

Groch opłukać, zalać wodą i moczyć przez 8 godz. Zalałam go dziś rano, aby po południu był gotowy.
Usunąć z wody kawałki skórki, które oddzieliły się od grochu. Odcedzić go, osuszyć i zmiksować lub przepuścić przez maszynkę do mięsa.
Groch powinien mieć konsystencje suchego puree.
Pietruszkę i kolendrę posiekać, wymieszać z grochem. Czosnek, cebule i szczypior posiekać, a następnie wraz z kminkiem, solą i pieprzem oraz sodą dodać do reszty i wymieszać.
Mokrymi rękami formować z ciasta kulki wielkości orzechów włoskich, a następnie lekko spłaszczyć je na placuszki.
Smażyć falafel w gorącym oleju z obydwu stron na ciemnobrązowy kolor. Obsuszyć na bibułce i podawać.
Falafel można jeść z hummusem, sałatą, surówkami czy chlebkiem pitta. Można go też traktować jak kotlety i podawać tradycyjnie.

zdjęcia wieczorem.
 

duende

Member
Cze 25, 2008
3,857
0
0
wykorzystałam dziś ten przepis, lecz zamiast grochu wykorzystałam świeży bób. Wyszły cudne.

IMAG1991.jpg

 
 

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy