z dużym powodzeniem pieczony od dwóch lat
1 1/2 szklanki mąki przennej
1 szklanka cukru
25 dag masła
5 jaj
1 szklanka różnych bakalii ( rodzynki, morele, figi, daktyle, orzechy, migdały. z dzień wcześniej można owoce namoczyć w dobrym alkoholu )
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 łyżki mąki ziemniaczanej
zapach waniliowy
- morele, figi, daktyle sparzyć pokroić na małe kawałki
- migdały obrać ze skórki i posiekać z orzechami
- bakalie obtoczyć w mące ziemniaczanej
- żółtka utrzeć z cukrem do białości, dodać masło i nadal ucierać na pulchną masę
- z białek ubić sztywną pianę, dodać do masy i delikatnie wymieszać
- mąkę przenną przesiać, wymieszać z proszkiem i bakaliami
- ciasto włożyć do formy wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą
- wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec 45 min ( mój piecyk dość szybko piecze więc wystarcza mu ok 40 min, 5 min trzymam w wyłączonym piecyku )
- następnie przestudzić, lekko ciepłe wyjąć z formy i albo posypać cuukrem pudrem albo oblać czekoladą ( 4 łyżki mleka, 1 łyżka masła, 5 kostek czekolady gorzkiej, łyżeczka ciemnego kakao, podgrzać do rozpuszczenia ) i posypać uprażonymi wiórkami kokosowymi
coś dla wzrokowców
to ciasto jest dobre też z w wrsji marmurkowej bez bakali
do 1/3 części ciasta dodać półtorej łyżki ciemnego kakao
do foremki wlać najpierw część białą a na wierz ciemną, troszkę zamieszać widelcem
przymierzam się jeszcze do wersji korzennej ( pomysł spisałm od kogoś z tąd ale niepamiętam od kogo
)
- do ciasta dodać 1/3 łyżki imbiru, gałki muszkatołowej, sproszkowanych goździków, 2 łyżeczki cynamonu, bakalie
- po upieczeniu i przestudzeniu ciasto ponakłuwać i nasączyć płynem złożonym z 8 łyżek wódki, 2 łyżek cukru waniliwego, 2 łyżek cukru pudru, 1 aromatu rumowego )
- posmarować ciasto podgrzanym dżemem morelowym, na to polewa z czekolady, wiórki kokosowe i orzechy laskowe
tak myślę, że na święta to będzie smaczne co nieco
1 1/2 szklanki mąki przennej
1 szklanka cukru
25 dag masła
5 jaj
1 szklanka różnych bakalii ( rodzynki, morele, figi, daktyle, orzechy, migdały. z dzień wcześniej można owoce namoczyć w dobrym alkoholu )
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 łyżki mąki ziemniaczanej
zapach waniliowy
- morele, figi, daktyle sparzyć pokroić na małe kawałki
- migdały obrać ze skórki i posiekać z orzechami
- bakalie obtoczyć w mące ziemniaczanej
- żółtka utrzeć z cukrem do białości, dodać masło i nadal ucierać na pulchną masę
- z białek ubić sztywną pianę, dodać do masy i delikatnie wymieszać
- mąkę przenną przesiać, wymieszać z proszkiem i bakaliami
- ciasto włożyć do formy wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą
- wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec 45 min ( mój piecyk dość szybko piecze więc wystarcza mu ok 40 min, 5 min trzymam w wyłączonym piecyku )
- następnie przestudzić, lekko ciepłe wyjąć z formy i albo posypać cuukrem pudrem albo oblać czekoladą ( 4 łyżki mleka, 1 łyżka masła, 5 kostek czekolady gorzkiej, łyżeczka ciemnego kakao, podgrzać do rozpuszczenia ) i posypać uprażonymi wiórkami kokosowymi
coś dla wzrokowców

to ciasto jest dobre też z w wrsji marmurkowej bez bakali
do 1/3 części ciasta dodać półtorej łyżki ciemnego kakao
do foremki wlać najpierw część białą a na wierz ciemną, troszkę zamieszać widelcem
przymierzam się jeszcze do wersji korzennej ( pomysł spisałm od kogoś z tąd ale niepamiętam od kogo
- do ciasta dodać 1/3 łyżki imbiru, gałki muszkatołowej, sproszkowanych goździków, 2 łyżeczki cynamonu, bakalie
- po upieczeniu i przestudzeniu ciasto ponakłuwać i nasączyć płynem złożonym z 8 łyżek wódki, 2 łyżek cukru waniliwego, 2 łyżek cukru pudru, 1 aromatu rumowego )
- posmarować ciasto podgrzanym dżemem morelowym, na to polewa z czekolady, wiórki kokosowe i orzechy laskowe
tak myślę, że na święta to będzie smaczne co nieco
