index.php?act=findpost&pid=405750Serca, choinki, domki, miski, gingerbread men itd robie z:
GOLDEN GINGERBREAD:
350g maki zwyklej
1/2 lyzeczki sody
1/4 lyzeczki soli
2 lyzeczki mielonego imbiru
2 lyzeczki mielonego cynamonu
130g masla
150g mialkiego cukru (caster sugar)
4 lyzki syropu klonowego lub golden syrup
2 zoltka roztrzepane
Przesiewam razem: make, sode, sol i przyprawy. Maslo kroje na kawaleczki i palacmi lacze suche skaldniki z maslem tak aby powstalo cos w rodzaju drobnych chlebowych okruchow. Mozna w FP. Nastepnie dodaje cukier, syrop i zoltka, mieszam. Ma powstac zwarte ciasto. Ugniatam chwile na stolnicy. Zawijam i chlodze mni. 30 min.
Walkuje. Pieke w piecu nagrzanym do 180 C ok 12 minut.