jean @ 17 Jul 2009 napisał:index.php?act=findpost&pid=874792Serdeczne podziękowania!
...Zielona Łąka to Biedronka a Delfiko to w Lidlu dostanę?Niestety, nie. Musisz poszukać w innych sklepach. W Lidlu nie zauważyłam serów śmietanowych. Bywają w carrefour
Krystyna9 @ 17 Jul 2009 napisał:index.php?act=findpost&pid=874788To wszystko zależy od czekolady jaką się używa. Tak mi się zrobiło jak kiedyś użyłam czekolady wedlowskiej. Więcej już jej nie kupuję.
...
Polewa piękna Ci wyszła. Przepraszam, sernik piękny Ci wyszedł. Na czele z tą polewąDziękuję
Jeżeli chodzi o białą czekoladę to zawsze używam Milki
Krystyna9 @ 17 Jul 2009 napisał:index.php?act=findpost&pid=874793Niestety, nie. Musisz poszukać w innych sklepach. W Lidlu nie zauważyłam serów śmietanowych. Bywają w carrefoursą pół kilowe, filmy nie pamietam, ale do serników są idealne
aklat @ 17 Jul 2009 napisał:index.php?act=findpost&pid=874978są pół kilowe, filmy nie pamietam, ale do serników są idealneZależy do jakich serników. Jeśli są to serki tłuste, typu Philadelphia czy Almette (mniej więcej 24% tłuszczu) to do tego sernika będą idealne, jeśli maja mniej tłuszczu i są bardziej twarogowe to tu nie znajdą zastosowania niestety ale będą idealne do serników tradycyjnych
Mój sernik właśnie się upiekł, boję się go wyjąć z piekarnika bo masy jest aż nadto i mogłaby się przemieścić, poczekam aż trochę osiądzie przy otwartych drzwiczkach piekarnika. Do polewy użyłam śmietany 12% kwaśnej i ledwo wszystko się zmieściło w tortownicy 26 cm, jednak lepsza byłaby 28 cm do 1 kg sera. Tortownicę postawiłam na czarnej głębokiej blaszce z piekarnika i wlałam na nią ponad szklankę wrzątku.
Aha, nie dosładzałam masy wcale, dodałam 3 całe czekolady (firmy Baron, bardzo słodkie) i to wystarczyło w zupełności. I przy rozpuszczaniu czekolady nie dodawałam wody, czekolada była na tyle rzadka, że idealnie wymieszała się z masa serową. A do spodu dodałam trochę płatków migdałowych.
Widzę też, że zbyt mocno mieszałam śmietanę z cukrem na polewę i pojawiło się na wierzchu mnóstwo bąbelków powietrza, nie za bardzo mi się to podoba.
Joanna @ 17 Jul 2009 napisał:index.php?act=findpost&pid=874999W takim przypadku można nałożyć jeszcze jedną cienką warstwą posłodzonej śmietany i wstawić na następne pięć minut do piekarnika.Tak, tylko jeszcze żeby ta dodatkowa warstwa śmietany się zmieściła.U mnie jest podobnie jak u Dziuni, sernik z polewą wypełnił całą tortownicę. Robiłam z proporcji podanych przez Krysię w formie o średnicy 22 cm. i zastanawiam się jak się to wszystko mogło zmieścić w mniejszej tortownicy?
Następnym razem upiekę go w tortownicy o średnicy 24cm.
dziunia @ 17 Jul 2009 napisał:index.php?act=findpost&pid=874986Zależy do jakich serników. Jeśli są to serki tłuste, typu Philadelphia czy Almette (mniej więcej 24% tłuszczu) to do tego sernika będą idealne, jeśli maja mniej tłuszczu i są bardziej twarogowe to tu nie znajdą zastosowania niestety ale będą idealne do serników tradycyjnychhmmm na prawdę?kurcze a ja zawsze używam takich serków śmietankowych z napisem do serników, nigdy nie patrzyłam na ilość tłuszczu i wszystko było w porządku
kura.90 @ 17 Jul 2009 napisał:index.php?act=findpost&pid=875041Dziunia, widzę, że dodałaś do spodu migdały, o których też myślałam. Zdaj mi relację jak komponują się z całościąJutro napiszę jak wyszło
aklat @ 17 Jul 2009 napisał:index.php?act=findpost&pid=875049hmmm na prawdę?kurcze a ja zawsze używam takich serków śmietankowych z napisem do serników, nigdy nie patrzyłam na ilość tłuszczu i wszystko było w porządkuNaprawdęA wszystko było u Ciebie w porządku, bo to, że użyjesz obojętnie jakiego sera nie znaczy, że popsujesz sernik, tylko efekt będzie inny, IMO często gorszy.
margarett @ 19 Jul 2009 napisał:index.php?act=findpost&pid=875440Mam straszną ochotę na zrobienie tego sernika- czy mogłabym użyć spodu z ciasta kruchego zamiast ciasteczkowego??Pewnie możesz. Ja tego typu serniki zawsze robię na spodzie z digestive. Uwielbiam ten posmak. Ale wiem, że dziewczyny robię kruche spody, bo dla odmiany nie lubią tych ciasteczkowych.
Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.
W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.