- Mar 19, 2005
- 4,557
- 1
- 0
Holenderska zupa musztardowa
* 2łyżki masła
* 2 łyżki mąki
* 1 litr bulionu
* 3 łyżki musztardy(dałam kremską)
* 200 ml śmietany 20 % (dałam kilka łyżek 30%)
* 200 g bekonu lub ryby
* szczypiorek
W garnku rozpuścić masło,dodać mąkę i mieszając podsmażać około 2 minut.
Wlewać zimny bulion i cały czas dokładnie mieszać,aby nie utworzyły się grudki ,gotować na małym ogniu 10 minut.
Do zupy dodać 3 łyżki musztardy i podgrzewać jeszcze 2 minuty.
Do garnka wlać śmietanę,wymieszać,doprawić według własnego smaku.(ja dałam jeszcze trochę soli,pieprzu i szczyptę cukru)
Bekon pociąć na cienkie paski i podsmażyć.(zamiast bekonu można podsmażyć pokrojoną rybę)
Na talerzu zupę posypać skwarkami z bekonu i pociętym szczypiorkiem.
Aby zupa była bardziej syta,dodałam grzanki z chleba.

* 2łyżki masła
* 2 łyżki mąki
* 1 litr bulionu
* 3 łyżki musztardy(dałam kremską)
* 200 ml śmietany 20 % (dałam kilka łyżek 30%)
* 200 g bekonu lub ryby
* szczypiorek
W garnku rozpuścić masło,dodać mąkę i mieszając podsmażać około 2 minut.
Wlewać zimny bulion i cały czas dokładnie mieszać,aby nie utworzyły się grudki ,gotować na małym ogniu 10 minut.
Do zupy dodać 3 łyżki musztardy i podgrzewać jeszcze 2 minuty.
Do garnka wlać śmietanę,wymieszać,doprawić według własnego smaku.(ja dałam jeszcze trochę soli,pieprzu i szczyptę cukru)
Bekon pociąć na cienkie paski i podsmażyć.(zamiast bekonu można podsmażyć pokrojoną rybę)
Na talerzu zupę posypać skwarkami z bekonu i pociętym szczypiorkiem.
Aby zupa była bardziej syta,dodałam grzanki z chleba.