- Lis 21, 2006
- 15,028
- 3
- 0
Bardzo smaczna sałatka/pasta kanapkowa ze śląska.
Przepis na podstawie http://www.kuchnia-slaska.pl/index.php/przepisy/hekele/
Cytat z linka źródłowego:
CYTATW tradycji Śląska post był surowy i rygorystycznie przestrzegany. Stąd też w kuchni śląskiej jest wiele potraw ze śledzia. Hekele podawano nie tylko w czasie postu, ale również w dni powszednie a czasami na kolację w niedzielę. Jadano je zazwyczaj z ziemniakami, ale jest też druga wersja tej potrawy - hekle mielone na pastę, którą podaje się do pieczywa z masłem.
Przepis na podstawie http://www.kuchnia-slaska.pl/index.php/przepisy/hekele/
Cytat z linka źródłowego:
CYTATW tradycji Śląska post był surowy i rygorystycznie przestrzegany. Stąd też w kuchni śląskiej jest wiele potraw ze śledzia. Hekele podawano nie tylko w czasie postu, ale również w dni powszednie a czasami na kolację w niedzielę. Jadano je zazwyczaj z ziemniakami, ale jest też druga wersja tej potrawy - hekle mielone na pastę, którą podaje się do pieczywa z masłem.
![]()
4 płaty śledzia (użyłam śledzi w oleju)
1 duża cebula
2 duże ogórki kiszone
2 jajka na twardo
2-3 łyżeczki musztardy
świeżo mielony czarny pieprz do smaku.
Wymoczone śledzie pokroić w drobną kostkę. Dodać obraną, posiekaną bardzo drobno cebulę oraz podobnie pokrojone ogórki kiszone oraz jajka. Wymieszać z musztardą, doprawić do smaku czarnym pieprzem.
Odstawić na co najmniej 20 min. do lodówki, by smaki się połączyły.
Podawać ze świeżym pieczywem.
Załączniki
Ostatnią edycję dokonał moderator: