Hekele - śląska sałatka/pasta kanapkowa ze śledziem

Mała_Mi

Member
Lis 21, 2006
15,028
3
0
Bardzo smaczna sałatka/pasta kanapkowa ze śląska.

Przepis na podstawie http://www.kuchnia-slaska.pl/index.php/przepisy/hekele/
Cytat z linka źródłowego:
CYTATW tradycji Śląska post był surowy i rygorystycznie przestrzegany. Stąd też w kuchni śląskiej jest wiele potraw ze śledzia. Hekele podawano nie tylko w czasie postu, ale również w dni powszednie a czasami na kolację w niedzielę. Jadano je zazwyczaj z ziemniakami, ale jest też druga wersja tej potrawy - hekle mielone na pastę, którą podaje się do pieczywa z masłem.
hekele.JPG

4 płaty śledzia (użyłam śledzi w oleju)
1 duża cebula
2 duże ogórki kiszone
2 jajka na twardo
2-3 łyżeczki musztardy
świeżo mielony czarny pieprz do smaku.

Wymoczone śledzie pokroić w drobną kostkę. Dodać obraną, posiekaną bardzo drobno cebulę oraz podobnie pokrojone ogórki kiszone oraz jajka. Wymieszać z musztardą, doprawić do smaku czarnym pieprzem.
Odstawić na co najmniej 20 min. do lodówki, by smaki się połączyły.
Podawać ze świeżym pieczywem.

Załączniki

• hekele.JPG
    hekele.JPG
    116.8 KB · Wyświetleń: 4
Ostatnią edycję dokonał moderator:

kawazmlekiem

Member
Mar 19, 2005
37,849
6
38
Mi, tam jest musztarda tylko? Bez majonezu czy czegoś łagodzącego? Jakiej użyłaś? Bardzo mi się ten przepis podoba i chciałabym spróbować, tylko nie wiem, czy smakowo wytrzymam, śledzie są wyraziste, do tego musztarda.

Mała_Mi

Member
Lis 21, 2006
15,028
3
0
Kawo, tylko musztarda. Użyłam kremskiej Białut. Powiem szczerze: myślałam dokładnie tak, jak Ty- że spróbuję i najprawdopodobniej i tak wrzucę tam trochę majonezu bo będzie za mocne, za ostre. Po czym, ku mojemy zaskoczeniu - to wcale nie było mocne! Szukałam w różnych źródłach, wszędzie widziałam, że to jest na samej musztardzie, więc zaryzykowałam. Bardzo to się dobrze komponuje, smaki się ładnie mieszają. Proponuję zatem zacząć od wersji musztardowej i dodać majonezu, jeśli uznasz, że jest jednak niezbędny. Ja koniec końców nie dałam. Bardzo nam smakowało
icon_smile.gif
, a był to pierwszy raz, kiedy robiłam tę sałątkę. Oczywiście, trzeba do tego lubić śledzie jako takie, my lubimy
icon_smile.gif

Mała_Mi

Member
Lis 21, 2006
15,028
3
0
Tak, oczywiście moczyłam.

CYTATWymoczone śledzie pokroić w drobną kostkę.
Nie rozpisywałam tego bardziej szczególowo. Zazwyczaj moczę ok. 30 min., nie więcej, by nie straciły smaku.

Mam nadzieję, że Ci będzie smakowało
icon_smile.gif

Maryna

Moderator
Sty 5, 2006
7,979
0
0
Bardzo często jadana jest ta sałatka w śląskich domach, w moim także. Łatwa, szybka, tania i bardzo smaczna. Strona, którą linkowała Mi - http://www.kuchnia-slaska.pl/index.php/przepisy zawiera doskonałe przepisy, prawie wszystkie znam i wiekszość potraw robię czasem (teraz znacznie rzadziej). Na przykład kapuśniak na żeberkach z ziemniakami to moje stałe danie, karminadle czyli mielone kotlety także, pieczeń z jajkiem, ciapkapusta.
Wszelkie szałoty (a hekele to przecież szałot) są bardzo popularne na Śląsku chiociaż wypierają je niestety gotowce z Biedronki czy Lidla. Szkoda.

Janka

Member
Mar 19, 2005
4,557
1
0
Często robię,bo bardzo lubimy.
Jak kiedyś był tydzień śląski to też robiłam,pyszne to jest
lecker.gif

hekele.jpg

Załączniki

• hekele.jpg
    hekele.jpg
    36.4 KB · Wyświetleń: 3

Siedmiokropka

Member
Sty 9, 2008
5,224
1
0
Zrobiłam. Dodałam szczypiorku w miejsce cebuli i oliwę pomieszałam z musztardą francuską. Rzeczywiście bardzo smaczne
icon_smile.gif

Ponadto sałatkę można dowolnie modyfikować. Na myśl mi przyszedł dodatek groszku konserwowego i posiekanego jabłka ;)

Mała_Mi

Member
Lis 21, 2006
15,028
3
0
Dziewczyny, cieszę się, że Wam smakuje
icon_smile.gif

Moniak

Well-known member
Wrz 19, 2004
16,064
388
83
Mam bardzo śledziki wiejskie i zastanawiam się, czy ich nie przerobić na te hekele? Da się, czy muszą być koniecznie wypłukane?

Mała_Mi

Member
Lis 21, 2006
15,028
3
0
Zależy, ile soli jesteś w stanie znieść
icon_smile.gif
Jak dasz radę ze słonością, to nie muszą. (ogórki kiszone też są słone, warto to mieć na uwadze)

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy