- Wrz 17, 2004
- 44,979
- 6
- 0
600-700 g swiezego lososia
duzy peczek kopru (min 200g - na stoiskach z warzywami sa wagi
)
1/2 szkl cukru
1/4 szkl soli (grube krysztalki)
po 1 lyzce pieprzu czarnego i bialego (jak jest kruszony latwiej, ale moze byc tez caly)
Jesli jest to 600g fileta jest ok. Jesli kawal calej ryby przkroic na pol i wyfiletowac.
Cukier sol i pieprze <!--emoid
--><!--endemo--> utrzec w mozdzierzu.
Obie czesci fileta posypac przyprawami, polozyc na jedna koper i przykryc drugim filetem. Polozyc na polmisku i zawinac szczelnie w folie. Obciazyc drugim talerzem czy deska.
Wstawic do lodowki na 3 dni co 12 godzin odlewajac nagromadzony plyn.
Po 2 dniach zeskrobac przyprawy i kroic w poprzek wlokien, lekko ukosnie cieniutkie plasterki.
Podawac przybrane cytryna i koprem.
Takze kaparami.
Mozna podawac na jednym polmisku, lub bardziej oficjalnie/elegancko jako pojedyncze porcje na porcelanowych lyzeczkach chinskich.
Kocham ta rybe
duzy peczek kopru (min 200g - na stoiskach z warzywami sa wagi
1/2 szkl cukru
1/4 szkl soli (grube krysztalki)
po 1 lyzce pieprzu czarnego i bialego (jak jest kruszony latwiej, ale moze byc tez caly)
Jesli jest to 600g fileta jest ok. Jesli kawal calej ryby przkroic na pol i wyfiletowac.
Cukier sol i pieprze <!--emoid
Obie czesci fileta posypac przyprawami, polozyc na jedna koper i przykryc drugim filetem. Polozyc na polmisku i zawinac szczelnie w folie. Obciazyc drugim talerzem czy deska.
Wstawic do lodowki na 3 dni co 12 godzin odlewajac nagromadzony plyn.
Po 2 dniach zeskrobac przyprawy i kroic w poprzek wlokien, lekko ukosnie cieniutkie plasterki.
Podawac przybrane cytryna i koprem.
Takze kaparami.
Mozna podawac na jednym polmisku, lub bardziej oficjalnie/elegancko jako pojedyncze porcje na porcelanowych lyzeczkach chinskich.
Kocham ta rybe
Ostatnią edycję dokonał moderator: