Fantastyczny cytrynowiec

mariola196412

Member
Wrz 1, 2010
95
0
0
pyszne marzenie
lecker.gif
 

kasha

Member
Wrz 25, 2004
20,571
2
0
Zrobiłam na męża urodziny, ciekawe czy będzie zadowolony bo do domu nie dotarł jeszcze
icon_lol.gif

Z wpisów widzę, że robiłam go na swoje urodziny, w zeszłym roku i 2 lata temu
rofl.gif

Ale się misek na oblizywałam
icon_razz.gif
 

Monsai

Member
Lut 1, 2008
4,932
0
0
niech mi ktoś powie, proszę, jaka jest konsystencja tego budyniowego kremu. Po zdjęciach wygląda, jak dla mnie, bardziej na taką jak ptasie mleczko, czy dobrze myślę?
 

mała m.

Member
Paź 13, 2007
419
0
0
Monsai @ 26 Feb 2011 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1097940niech mi ktoś powie, proszę, jaka jest konsystencja tego budyniowego kremu. Po zdjęciach wygląda, jak dla mnie, bardziej na taką jak ptasie mleczko, czy dobrze myślę?
Oo, pewno już za późno, ale może się wypowiem, bo to przecież jedno z mych fejwrit ciast;-) Masa faktycznie jest dość "piankowata", "lekka"; sądzę, że za sprawą białek, które (jeśli dobrze ubite) nadają jej właśnie taką konsystencję.
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

kasha

Member
Wrz 25, 2004
20,571
2
0

Asiulek

Member
Lis 7, 2006
602
0
0
Zdjęcia nie ma, bo wszystko zjedzone
icon_smile.gif
Ciacho polecam!!! Jest pyszne i szybko się robi. Zrobiłam w formie tortu, dekoracja z biszkoptów i czekolady. Zmieniłam tylko jedną rzecz, a mianowicie do ubitej śmietany dodałam rozpuszczoną galaretkę cytrynową i zrobiło się takie ptasie mleczko.... Wszyscy byli zachwyceni. Na pewno powtórzę, choć dodam 3 cytryny. Dziękuję za przepis i pozdrawiam serdecznie
 

kasha

Member
Wrz 25, 2004
20,571
2
0
W tym roku już 3 raz go robię
lecker.gif

Zapomniałam o zakupie biszkopcików na górę więc chyba go posypię jutro tartą czekoladą albo umaziam rozpuszczoną
gruebel_2.gif
 

dea

Member
Lis 20, 2005
346
0
0
podnoszę, bo chcę zrobić na świeta. Dawno go u mnie nie było a jest naprawdę przepyszny!
 

jaka

Member
Wrz 15, 2004
1,653
0
0
Podnoszę, bo na niego padł wybór... Dla Dziadzia Józia zrobię wiele :eek:)
Zabieram się za niego jutro.
C.d.n.
 

jaka

Member
Wrz 15, 2004
1,653
0
0

jaka

Member
Wrz 15, 2004
1,653
0
0
Cytrynowiec zaiste fantastyczny. Wyszedł niezwykle subtelny - smaki się w nim przenikają, delikatność góry (masy śmietanowej) i dołu (biszkoptu) fantastycznie komponuje się ze środkiem (masą cytrynową). Elementy czekolady na wierzchu są niezwykłym dopełnieniem.
Niczego w przepisie nie zmieniałam. Dziś jedno, czego w tym cieście nie powtórzę, to biszkoptów na wierzchu - po pierwsze "utrudniały" porcjowanie, po wtóre trochę mi nie leżały - mimo tego, że je nasączyłam.

Niestety fotki nie wykonałam, ale było już tyle ładnych...

Polecam z całego serca.
 

Rastiusza

Member
Wrz 1, 2011
28
0
0
Cytrynowiec robi furorę wśród znajomych. Zamiast surowych jajek do masy cytrynowej dodałam 0,5L ubitej śmietany kremówki. Biszkopt i biszkopty na górze nasączyłam cytrynówką z wodą.

73b295f5b3bd1ba5.jpg
 

okruszek13

Member
Sty 27, 2009
276
0
0
Podnosze bo jutro robie go w formie tortu na komunie syna. Biszkopt upieczony z podwojnej porcji w blaszce 25x38.Da sie go na 3 placki przekroic. Ale ze chce go w formie ksiegi zrobic to musze jeszcze dopiec maly biszkopt. Czy podwojna porcja kremu cytrynowego wystarczy na ten tort? W sumie wyjda 2,5 paski masy cytrynowej. Gora i dekoracja bedzie ze smietany z serkiem mascarpone.
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:
 

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy