- Cze 10, 2010
- 113
- 0
- 0
Ciasto:
* 1 szklanka mleka
* 2 jajka
* 25g drożdży
* 1 łyżeczka cukru
* 3-4 szklanki mąki
* 1.5 łyżeczki soli
W ciepłym mleku mieszamy drożdże z cukrem. Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy sól, jajka i rozczyn. Zagniatamy elastyczne ciasto, przykrywamy i odstawiamy w ciepłe miejsce na godzinkę.
Farsz:
* 30dag pieczarek
* cebula
* sól, pieprz
Pieczarki myjemy, ścieramy na tarce o dużych oczkach i podsmażamy na patelni z pokrojoną drobno cebulką; doprawiamy do smaku.
Wyrośnięte ciasto wałkujemy cienko i szklanką wykrajamy kółka. Do każdego nakładamy małą łyżeczkę nadzienia pieczarkowego i formujemy kuleczkę.
Na natłuszczonej i podsypanej mąką blaszce układamy kuleczki w formie gronek:
Z ciasta formujemy także gałązkę i listek:
Winogrono smarujemy rozkłóconym jajkiem i pieczemy w temp. 170o , aż się zarumieni.
Możemy podać jako dodatek do barszczyku
Smacznego
* 1 szklanka mleka
* 2 jajka
* 25g drożdży
* 1 łyżeczka cukru
* 3-4 szklanki mąki
* 1.5 łyżeczki soli
W ciepłym mleku mieszamy drożdże z cukrem. Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy sól, jajka i rozczyn. Zagniatamy elastyczne ciasto, przykrywamy i odstawiamy w ciepłe miejsce na godzinkę.
Farsz:
* 30dag pieczarek
* cebula
* sól, pieprz
Pieczarki myjemy, ścieramy na tarce o dużych oczkach i podsmażamy na patelni z pokrojoną drobno cebulką; doprawiamy do smaku.
Wyrośnięte ciasto wałkujemy cienko i szklanką wykrajamy kółka. Do każdego nakładamy małą łyżeczkę nadzienia pieczarkowego i formujemy kuleczkę.
Na natłuszczonej i podsypanej mąką blaszce układamy kuleczki w formie gronek:

Z ciasta formujemy także gałązkę i listek:

Winogrono smarujemy rozkłóconym jajkiem i pieczemy w temp. 170o , aż się zarumieni.
Możemy podać jako dodatek do barszczyku

Smacznego


