rzęsa @ 17 Jun 2007 napisał:index.php?act=findpost&pid=523297wyszperałam w jednej z książek wersje z kawą i jeszcze z czymś,
ale nie próbowalam tak robić
jeśli ktoś będzie zainteresowany, to podam
a ażurki są niesamowite!
pierwszy raz w życiu widzę coś takiego![]()
rzęsa @ 17 Jun 2007 napisał:index.php?act=findpost&pid=523189ja również robię to ciasto
ale troszkę inaczej (bez masła. próbowalam, ale wolę jednak wersję bez)
nie jest to mój pomysł
niestety nie pamiętam z którego miejsca w sieci go mam
CIASTO CZEKOLADOWE BEZ MĄKI
2 gorzkie czekolady
5 jaj
1 szkl. cukru (ja daję mniej bo lubię mało słodkie)
posiekane orzechy włoskie (dać ile się lubi a można nie dawać wcale)
250 ml śmietanki kremówki
dżem wiśniowy
wiśnie w spirytusie do dekoracji
Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, utrzeć żółtka z cukrem, wymieszać z czekoladą i siekanymi orzechami, na koniec wmieszać delikatnie ubitą pianę z białek. Piec w tortownicy o śr. 24 cm w temp. 180 st. C przez około 30 minut.
Wystudzone ciasto przekroić na dwa blaty, przełożyć dżemem, ubić śmietankę na szytwno, posmarować nią wierzch i boki, a resztę przełożyć do szprycy i udekorować jak fantazja podpowiada, na bitej śmietanie ułożyć wiśnie w spirytusie, można posypać siekanymi orzechami włoskimi na wierzchu. W wersji nie dla dzieci ciasto można nasączyć żubrówką ale nie jest to konieczne, ciasto jest wilgotne samo w sobie
Rzęso to ja podałam przepis na to ciasto czekoladowe, dostałam go od znajomej, cieszę się, że Ci smakowało, ja na pewno muszę spróbować wersji Dziuni, jak na razie każde jej ciasto to pyszny "pewniak".
A moje czekoladowe jest tutaj:
https://www.cincin.cc/index.php?showtopic=14402&hl=
joannas @ 18 Feb 2008 napisał:index.php?act=findpost&pid=662824Dziewczyny, czy do tego ciasta idą ponad 2 kostki masła i ponad 4 czekolady, czy ja coś źle przeliczam?Margot @ 18 Feb 2008 napisał:index.php?act=findpost&pid=662825Joannas ,dobrze liczysz ,to takie bardzo ,,wypasione" ciastono wlasnie, tylko to mnie przed nim powstrzymuje![]()
Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.
W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.