Czekoladowe ciasto musowe bez mąki

sylwia18

Member
Wrz 24, 2005
3,577
0
0
Dziuniu nie wychylę się z tłumu- wspaniałe zdjecie
daumen.gif

marta.larsen

Member
Lis 17, 2006
142
0
16
ciasto niemal zjedzone
konsystencja maslana, smak booooski - zdecydowanie czekoladowy, taki jak lubie
lecker.gif

a jaki zapach wydobywa sie z piekarnika podczas pieczenia!!!!!!
mala moja uwaga: ciasto jest niezwykle sycace
i pytanie: takie ciasto nalezy trzymac caly czas w lodwce czy mozna tez na zewnatrz?

ciasto nie wyglada tak jak Dziuni
anbetung.gif
bo z polowy porcji

P7042974.JPG

Załączniki

• P7042974.JPG
    P7042974.JPG
    52.9 KB · Wyświetleń: 0

dziunia

Moderator
Członek ekipy
Paź 30, 2004
27,457
7
38
Marta, wygląda w przekroju tak jak moje
icon_smile.gif
Cieszę się że smakuje
icon_smile.gif
Ale faktycznie sycące jest bardzo
fiesgrins.gif

Ja swoje przechowuję w lodówce cały czas, w tej temperaturze ono się rozpuszcza niestety i nie jest smaczne jak takie zimne, wiem bo jeden kawałek zapomniany stał na zewnątrz
icon_smile.gif

marta.larsen

Member
Lis 17, 2006
142
0
16
Dziuniu, nie wiedzialam co mam ewentualnie zrobic z resztka ciasta, teraz juz wiem
choc to na niewiele sie przyda bo ciasto znika w zastraszajacym tempie
mniam.gif

trzkasienka

Member
Wrz 15, 2005
4,188
0
0
ciasto jest juz ciekawe przez sama kremowa strukture, nie zrobilam polewy, bo juz jest dla mnie bardzo slodkie. Mi osobiscie brakuje jakiegos "podparcia", np. kruchego ciasta, ale moj maz zjadl w ciagu dnia niemal polowe. Na pewno je jeszcze powtorze
icon_biggrin.gif

Pokaż załącznik 14307

dziunia

Moderator
Członek ekipy
Paź 30, 2004
27,457
7
38
Bajeczko nie, to nie smakuje jak brownies, bo brownies są zbite i mało kremowe. To ciasto jak już pisałam jest bardziej jak sernik kremowy, nie jest lekkie ale też nie zbite jak brownies.

Trzkasieńko cieszę się, że smakuje
icon_smile.gif
Z polewy można spokojnie zrezygnować albo dać mniejszą jej ilość, lub też polać bardzo cienko kuwerturą czy czekoladą. Spód IMHO niepotrzebny bo ono twardnieje w lodówce wystarczająco, ale to już wg gustu jak kto lubi
icon_smile.gif

Izolda

Member
Lut 28, 2006
7,620
1
38
rzęsa @ 17 Jun 2007 napisał:
index.php?act=findpost&pid=523189ja również robię to ciasto
ale troszkę inaczej (bez masła. próbowalam, ale wolę jednak wersję bez)
nie jest to mój pomysł
niestety nie pamiętam z którego miejsca w sieci go mam ;)
CIASTO CZEKOLADOWE BEZ MĄKI

2 gorzkie czekolady
5 jaj
1 szkl. cukru (ja daję mniej bo lubię mało słodkie)
posiekane orzechy włoskie (dać ile się lubi a można nie dawać wcale)
250 ml śmietanki kremówki
dżem wiśniowy
wiśnie w spirytusie do dekoracji

Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, utrzeć żółtka z cukrem, wymieszać z czekoladą i siekanymi orzechami, na koniec wmieszać delikatnie ubitą pianę z białek. Piec w tortownicy o śr. 24 cm w temp. 180 st. C przez około 30 minut.
Wystudzone ciasto przekroić na dwa blaty, przełożyć dżemem, ubić śmietankę na szytwno, posmarować nią wierzch i boki, a resztę przełożyć do szprycy i udekorować jak fantazja podpowiada ;), na bitej śmietanie ułożyć wiśnie w spirytusie, można posypać siekanymi orzechami włoskimi na wierzchu. W wersji nie dla dzieci ciasto można nasączyć żubrówką ale nie jest to konieczne, ciasto jest wilgotne samo w sobie
Rzęso to ja podałam przepis na to ciasto czekoladowe, dostałam go od znajomej, cieszę się, że Ci smakowało, ja na pewno muszę spróbować wersji Dziuni, jak na razie każde jej ciasto to pyszny "pewniak".
A moje czekoladowe jest tutaj:
https://www.cincin.cc/index.php?showtopic=14402&hl=

Pimpek

Member
Lis 30, 2005
1,641
0
0
Jejku... ale zeście mnie zrobiły... jak ja mam to ciasto zrobic jak ja mam leżeć... a potem jak już urodzę to jak mam je zjeść jak ono takie czekoladowe, a przy karmieniu piersią podobno czekolada zakazana
baa.gif

A ja tak kocham czekoladę i musy czekoladowe i w ogóle.... buuuuu

asika

Member
Wrz 20, 2004
13,897
0
0
aaa ja je upieklam na imieniny meza - baaardzo wszystkim smakowalo - wiec i na jego urodziny pieke - teraz zrobie z polewa

podnosze - bo jest warte grzechu - wg tych co jedli!!! bo ja nie probowalam
cry_1.gif

Bea73

Member
Maj 28, 2007
12,223
0
0

asika

Member
Wrz 20, 2004
13,897
0
0
ja je chyba na te chrzciny popelnie - ale mam bardzo wazne pytanie - za kazdym razem jak pieklam - z polowy porcji - zawsze bo mam mini piekarnik, to ono pieknie roslo w trakcie pieczenia a potem siadalo. Nie przeszkadzalo mi to - ale.. dziuniu tobie ono wychodzi plaskie? Bo mnie z takimi odstajacymi brzegami i "jeziorem" posrodku
icon_mrgreen.gif

chcialabym by bylo plaskie , co robie zle?

dziunia

Moderator
Członek ekipy
Paź 30, 2004
27,457
7
38
Asika, nie widać spod tej białej kuwertury, ale ono wychodzi bardzo nierówne, właśnie brzegi wyższe i środek pofałdowany, taki już jego urok
icon_smile.gif

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy