Czekoladowe ciasto Dagmary

Liska

Member
Lis 27, 2004
3,631
0
0
Bahomecie
mniam.gif
Bardzo mi się podoba Twoje zdjecie
icon_biggrin.gif


Stramenopile - to zależy od czekolady, jakiej użyjesz. Masa nie jest bardzo gorzka (wg mnie, ale to z całą pewnością odczucie subiektywne). Możesz też zrobić z czekoladą mleczną. Choć to już nie będzie to samo, no i uważałabym wtedy z cukrem, żeby nie przesadzić w drugą stronę.
 

bahomet

Member
Wrz 4, 2006
985
0
0
dziekuje lisko. takze za to ze wyszukalas ten przepis
cvety.gif


ja nie lubie za bardzo gorzkiej czekolady i uwazam ze mustaki nie jest. dodatkowo spod jest slodki i aromat orzechow jest bardzo wyczuwalny. wszystko razem (jeszcze lepiej jak z malinami) tworzy smak bardzo ... zbilansowany. moim zdaniem wart sprobowac.
 

Dagmara

Member
Paź 7, 2005
65
0
0
Dziekuje za przetlumaczony przepis, sama jestem za leniwa wszystko tlumaczyc
sleep.gif


Tak jak ktos powiedzial to whipping cream jest wlasnie tlusta smietana do obijania ale wlasnie w tym przepisze ja sie nie ubija.

Bardzo sie cieszie ze ciasto smakowalo! Bardzo latwo sie robi i rezultat jest super.
 

Stramenopile

Member
Lip 8, 2007
17
0
0
A te dawki
icon_wink.gif
są na pewno w gramach? Tylko 10 g mąki.. To bardzo malutko.. Jutro z moim chłopakiem
herz.gif
zabieramy się za produkcję tego ciacha i zbieram ostatnie informacje.
icon_razz.gif
 

Stramenopile

Member
Lip 8, 2007
17
0
0
Zrobiliśmy to ciacho. Zamiast ciemnego cukru użyliśmy pudru, czekolady daliśmy mleczną i gorzką w stosunku 2:3. Nie wiem czy to było przyczyną, ale ta masa czekoladowa po dwóch godzinach leżenia w lodówce jest dość płynna. Da się ją kroić, ale po zabraniu noża cześć tak jakby opada w to miejsce skąd zabrałam własnie noż. Też wam tak wychodziło? Tak poza tym - bardzo dobre. Tylko cholernie słodkie.
icon_smile.gif
 

Dagmara

Member
Paź 7, 2005
65
0
0
Stramenopile @ 10 Jul 2007 napisał:
index.php?act=findpost&pid=537173Zrobiliśmy to ciacho. Zamiast ciemnego cukru użyliśmy pudru, czekolady daliśmy mleczną i gorzką w stosunku 2:3. Nie wiem czy to było przyczyną, ale ta masa czekoladowa po dwóch godzinach leżenia w lodówce jest dość płynna. Da się ją kroić, ale po zabraniu noża cześć tak jakby opada w to miejsce skąd zabrałam własnie noż. Też wam tak wychodziło? Tak poza tym - bardzo dobre. Tylko cholernie słodkie.
icon_smile.gif
Mleczna czekolada ma wiecej tluszczu, ze nic dziwnego ze masa jest plynna. I jest tez wiecej slodka. Cukier puder (jezeli uzyliszcie 40 gram) wyjdzie wiecej niz ciemnego bo mniej wazy, i dlatego tez zrobi ciasto wiecej slodke. Gdy sie robi na ciemnej czekoladzie masa czekoladowa jest "twarda" i dobrze sie kroji bez opadania.
 

Stramenopile

Member
Lip 8, 2007
17
0
0
Na drugi dzień to ciacho jest pyyycha.
mniam.gif
Trochę jeszcze stwardniało i o wiele smaczniejsze jest. Mój chłopak i ciocia są zachwyceni. Dałam cioci kawałem do domu na talerzyku na spróbowanie i zaraz zadzwoniła powiedzieć, że to niebo w gębie.
icon_smile.gif

A cukru pudru dałam mniej niż 40 gram. Sypałam na oko i próbowałam jak ta masa smakuje.
 

dorga

Member
Kwi 5, 2006
309
0
16
Właśnie skończyłam robić to ciasto. I nie wiem jak mogło mi ono nie wyjść. Wszystko było ok dopóki nie dodałam do masy masła. Dodawałam je na samym końcu i masa po prostu mi się zważyła. Co zrobiłam nie tak?
 

Joanna

Moderator
Członek ekipy
Lis 28, 2005
33,635
5,909
113
Możesz je jeszcze uratować, podgrzewając delikatnie masę ( w kąpieli wodnej) cały czas intensywnie mieszając. Pod koniec mieszania można też dać łyżeczkę cukru pudru - zwiąże nadmiar masła. Wydaje mi się, że masło powinno się dodawać do śmietany razem z czekoladą - uniknie się wtedy różnicy temperatur składników i warzenia masy, lub na końcu, bardzo małymi porcjami, cały czas oczywiście mieszając.
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

dorga

Member
Kwi 5, 2006
309
0
16
Joanna @ 29 Jul 2007 napisał:
index.php?act=findpost&pid=550331Możesz je jeszcze uratować, podgrzewając delikatnie masę ( w kąpieli wodnej) cały czas intensywnie mieszając. Pod koniec mieszania można też dać łyżeczkę cukru pudru - zwiąże nadmiar masła. Wydaje mi się, że masło powinno się dodawać do śmietany razem z czekoladą - uniknie się wtedy różnicy temperatur składników i warzenia masy.
Joanno, uratowałaś moją masę. Zawsze wczesniej masło topiłam razem z czekoladą, a dzisiaj jakieś zaćmienie i nawet nie pomyślałam, że jak zrobię inaczej to może ona mi się zwarzyć. Dodałam cukru pudru i jest ok. Nawet chyba lepiej, że to zrobiłam, bo towarzystwo woli raczej słodsze. A ja i tak nie mogę go nawet spróbować, ze względu na dzidziusia.
 

Joanna

Moderator
Członek ekipy
Lis 28, 2005
33,635
5,909
113
dorga @ 29 Jul 2007 napisał:
index.php?act=findpost&pid=550351Joanno, uratowałaś moją masę. Zawsze wczesniej masło topiłam razem z czekoladą, a dzisiaj jakieś zaćmienie i nawet nie pomyślałam, że jak zrobię inaczej to może ona mi się zwarzyć. Dodałam cukru pudru i jest ok. Nawet chyba lepiej, że to zrobiłam, bo towarzystwo woli raczej słodsze. A ja i tak nie mogę go nawet spróbować, ze względu na dzidziusia.
Bardzo się cieszę!
icon_smile.gif
banana.gif

Masło czasem dodaje się na końcu w celu zagęszczenia masy, ale zawsze malutkimi porcjami. Na pewno bezpieczniej jest rozpuszczać masło z czekoladą, ale najważniejsze - nie wolno panikować.
icon_smile.gif
Zawsze jest jakieś wyjście...
icon_smile.gif
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Hichotka

Member
Lut 8, 2005
11,323
0
0
chcę zrobić to ciacho z 1 i 1/2 porcji w jakiej tortownicy je piec ????????????
anbetung.gif
 

Hichotka

Member
Lut 8, 2005
11,323
0
0
Zrobiłam i ja w końcu ten deser.

Mi smakuje bardzo. Moim dzieciom nie bo za bardzo czekoladowe / gorzko czekoladowe i to im nie odpowiada.

Ale jeśli ktoś lubi gorzką czekoladę to POLECAM GORĄCO
lecker.gif
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Małgoś.dz.

Member
Paź 25, 2004
4,687
1
0
Pyszne! Bardzo czekoladowe i rzeczywiście robi się niezwykle szybko.
icon_biggrin.gif

Robiłam z podwójnej porcji.
Małżonek stwierdził, że takiej dawki czekolady nie zniesie ,
rofl.gif
synek zajada się tylko mleczną - więc poniekąd całość zjadlam sama.
icon_redface.gif
icon_mrgreen.gif
I jakoś nie żałuję.
icon_lol.gif


chocolate_truffle_cake_2.JPG chocolate_truffle_cake_3.JPG
 

Załączniki

  • chocolate_truffle_cake_2.JPG
    chocolate_truffle_cake_2.JPG
    76.9 KB · Wyświetleń: 2
  • chocolate_truffle_cake_3.JPG
    chocolate_truffle_cake_3.JPG
    75.7 KB · Wyświetleń: 2
 

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy