- Gru 21, 2005
- 7,253
- 4
- 0
Na ten chleb trzeba poczekac, ale zareczam, ze warto!!!
Z 1/8 lyzeczki drozdzy instant
50g maki pszennej bialej chlebowej
45 ml wody (filtrowanej lub zrodlanej)
robie CHEF. Lacze drozdze z maka i dolewam powoli wode, wyrabiam metalowa lyzka. Miske zakrywam lekko naoliwiona folia plastikowa i odstawiam na 2-3 dni (czasem na dluzej, do tygodnia).
Po kilu dniach utworzy sie skorupka, przelamuje ja i odswiezam CHEF, dodajac:
65ml wody
115g maki pszennej bialej chlebowej
Znow mieszam, zakrywam folia i odstawiam na kolejne 2 dni.
Teraz czas na LEVAIN. Zawartosc miski wkladam do maszyny chlebowej i dodaje:
115 ml wody
115g maki pszennej bialej chlebowej
Wybieram cykl >dough<
Po zakonczeniu cyklu, zostawiam LEVAIN w maszynie na kolejne 8 godzin, NIE PODNOSZAC POKRYWY!!! (Jesli potrzebna jest nam maszyna , mozna przeniesc LEVAIN do miski , zakryc mokra sciereczka i podobnie odstawic na 8 godzin).
Ciasto wlasciwe:
zostawiam w maszynie 200g LEVAIN (reszte wykorzystuje do nastepnego wypieku, mozna do tygodnia przchowywac w lodowce, odswiezyc i upiec kolejny bochen), dodaje:
240ml ZIMNEJ wody
325g bialej maki pszennej chlebowej
1 1/2 lyzeczki soli
1 lyzeczke cukru
1/2 lyzeczki drozdzy instant.
Znow wybieram cykl >dough>. Po zakonczeniu wyjmuj ciasto chlebowe na stolnice delikatnie oproszona maka, "odpowietrzam", formuje kule i tylem dloni robie otwor, ktory powiekszam, obracajac i rozciagajac ciasto, ma miec ok 15cm srednicy. W otwor wkladam miske oblozona folia, lekko naoliwiona i przykrywam wilgotna sciereczka. Zostawiam do wyrosniecia. Nagrzewam piekarnik do 230 C (pieke na kamieniu, ale mozna na blasze). Gdy prawie podwoi swoja objetosc, osypuje COURONNE maka i wykonuje 4 naciecia ostrym skalpelem. Pieke 35-40 min. Polecam.
A oto wnetrze chleba:
Z 1/8 lyzeczki drozdzy instant
50g maki pszennej bialej chlebowej
45 ml wody (filtrowanej lub zrodlanej)
robie CHEF. Lacze drozdze z maka i dolewam powoli wode, wyrabiam metalowa lyzka. Miske zakrywam lekko naoliwiona folia plastikowa i odstawiam na 2-3 dni (czasem na dluzej, do tygodnia).
Po kilu dniach utworzy sie skorupka, przelamuje ja i odswiezam CHEF, dodajac:
65ml wody
115g maki pszennej bialej chlebowej
Znow mieszam, zakrywam folia i odstawiam na kolejne 2 dni.
Teraz czas na LEVAIN. Zawartosc miski wkladam do maszyny chlebowej i dodaje:
115 ml wody
115g maki pszennej bialej chlebowej
Wybieram cykl >dough<
Po zakonczeniu cyklu, zostawiam LEVAIN w maszynie na kolejne 8 godzin, NIE PODNOSZAC POKRYWY!!! (Jesli potrzebna jest nam maszyna , mozna przeniesc LEVAIN do miski , zakryc mokra sciereczka i podobnie odstawic na 8 godzin).
Ciasto wlasciwe:
zostawiam w maszynie 200g LEVAIN (reszte wykorzystuje do nastepnego wypieku, mozna do tygodnia przchowywac w lodowce, odswiezyc i upiec kolejny bochen), dodaje:
240ml ZIMNEJ wody
325g bialej maki pszennej chlebowej
1 1/2 lyzeczki soli
1 lyzeczke cukru
1/2 lyzeczki drozdzy instant.
Znow wybieram cykl >dough>. Po zakonczeniu wyjmuj ciasto chlebowe na stolnice delikatnie oproszona maka, "odpowietrzam", formuje kule i tylem dloni robie otwor, ktory powiekszam, obracajac i rozciagajac ciasto, ma miec ok 15cm srednicy. W otwor wkladam miske oblozona folia, lekko naoliwiona i przykrywam wilgotna sciereczka. Zostawiam do wyrosniecia. Nagrzewam piekarnik do 230 C (pieke na kamieniu, ale mozna na blasze). Gdy prawie podwoi swoja objetosc, osypuje COURONNE maka i wykonuje 4 naciecia ostrym skalpelem. Pieke 35-40 min. Polecam.
A oto wnetrze chleba:
Ostatnią edycję dokonał moderator: