Ciekawe pomysły na ozdobne torty

Status
Ten wątek został zamknięty.

katikity

Member
Paź 28, 2010
107
0
0
Znalazlam w galeriach pare bede sie nasycac pieknoscia i moze i ja stworze cos milego oku
Pochwale sie napewno
icon_smile.gif

petelasia

Member
Paź 15, 2010
8
0
0
pytanie za milion punktów: jak pokryć tort masą cukrową, żeby był taki gładki na rogach, znaczy się żeby łączeń nie było??? tak jak jest np w proponowanych przez was sercach. Nie widzę tam ani jednego łączenia na brzegach. Oświećcie mnie please.

A tak wyszedł mój tort z różami. Klej z cukru i gorącej wody dał radę
banana.gif

tylko jak widzicie na kantach mam "ozdobniki", których nie chciałam. Jak ich uniknąć?

Ostatnią edycję dokonał moderator:

katikity

Member
Paź 28, 2010
107
0
0
Bardzo ladny a powiedz napisy ?? Skad ?? sa pisane czy tez masa cukrowa??

Ja wklejam moje 2 serducha sa na msze dla Galilei na sobote maja byc zamias chleba w darach niesione
icon_smile.gif

Uploaded with ImageShack.us

Uploaded with ImageShack.us

Wlasnie sie dopatrzylam ze mam zla date na aparacia hah ajak to dobrze zdjecia wstawiac

h-elen

Well-known member
Lut 16, 2008
8,770
1,576
113
petelasia, rada nr 1- posmarowany masą maślaną tort - DO LODÓWY, DO SCHŁODZENIA !!!
2. jak położysz płat masy na torcie to musisz ręką lekko przyciskać do torta jakby wddając to co jest w nadmiarze i przygładzać do ciasta.
Nie wiem czy to jasne...wdawać - to katie bardziej krawieckie
icon_smile.gif
a oznacza np. zacieśniać
icon_smile.gif

Nie mogę tak na szybko znaleźć filmiku ale na you tube jest spoto filmików.
Na początek owicz na czymkolwiek. Weź pudełko i na jednym rogu nałóż w nadmiarze sporo masy, niby tak jak Ci na torcie zbywa, i rób tak jak mówiłam - jakgdyby zacieśniaj wokół ciasta.
Powodzenia!

kakikity, o kurcze blade
icon_smile.gif
)) ... Ale śliczności Ci wyszły
icon_smile.gif
Masz z czego się cieszyć
icon_smile.gif

Co do liter to można na wiele sposóbów:
- można wcześniej zainwestować i kupić wykrawaczki lub szablony do wyciskania literek i cyfr ale skoro pytasz to zakładam, że jeszcze tego ustrojstwa nie posiadasz
icon_smile.gif
dlatego, w zastępstwie są inne metody:
- wycisnąć z tutki/szprycy/woreczka masę maślaną (np. zabarwioną na potrzebny kolor). Metoda najszybsza
icon_smile.gif
;
- za pomocą nożyka/skalpela wyciąć literki (wtedy dobrze jest mieć szablonik z kartonika) Metoda pracochłonna
icon_smile.gif
;
- kupć opakowanie czekoladowych literek (które nie są drogie, ok. 5 zł) i broń Boże
icon_smile.gif
, nie wyrzucać opakowania - bo jest najcenniejsze
icon_smile.gif
Kiedy skończą się firmowe literki - wlewasz w rynienki czekoladę i masz własne napisy, jakie tylko zapragniesz. Metoda wygodna, zapewnia zawsze takie same (tzn. równe) literki;
Tu masz link (oczywiście jako przykład, pierwsza i dwie ostatnie pozycje to to, o czym Ci napiasałam wyżej):KLIK - literki

Powodzenia

kazeno

Member
Cze 15, 2009
400
0
0
przesliczne serca!!!

petelasia ja tez mam zawsze troszke problemu z wykonczaniem rogow ale cwicz cwicz tak jak Helen podpowiedziala to bedzie coraz lepiej :D ladny tort!!

Jo_anna1

Member
Lip 9, 2009
3,219
0
0
Jeżeli chodzi o literki to zakupiłam kiedyś w markecie takie czekoladowe białe i ciemne Dr..... Kosztowały chyba po 5-6zł( widzałam też w necie ale nie pamiętam teraz gdzie) One także są w foremkach i teraz kupuję polewę czekoladową białą lub ciemną taką do rozpuszczenia w gorącej wodzie. W opakowaniu ucinam sam koniuszek rożka i cienką strużką wylewam w foremki. Żeby foremka dobrze się wypełniła i literki nie miały brzydkich dziurek delikatnie uderzam o stół foremkami.
SZybko i prosto robi takie literki.

katikity

Member
Paź 28, 2010
107
0
0
Literki mam ale tylko jedne i male a przydalo by sie wiecej roznych
icon_smile.gif

Jak zwykle cenne rady juz zapisane
Jak ktos bedzie do POlski jechal napewno zamowie te czekoladowe literki zeby mi kupili 9 na razie skazana jestem na zakupy w wiedniu ale tez poszukam
Swoja droga nawet nie iwecie jaka tu bieda jesli chodzi o pomoce do zdobien ;)
Kozystam z przyslug znajomych bo sama jezdze raz w roku ale oni chetnie przywoza to co zamowie

illy

Member
Lut 20, 2008
1,500
0
0
Ja tez mam problem z przydasiami do dekoracji, sa sklepy specjalne, ale niestety baaardzo daleko odemnie. Wiec szukalam w necie, znalazlam sklep online, maja niesamowity wybor, juz mi nawet zamowienie przyszlo + katalog, no nie moglam oczu oderwac.

http://www.tortissimo.de/promotion.asp?id=pop1

katarzyna1983

Member
Lis 16, 2004
640
0
0
dziewczyny super dziela
za tydzien u mnie wielki dzien - roczek
mam wiec zatem do Was pytanie
zakupilam na tortowni stelaz na 3 torty plastikowy srednica ta sama wszedzie
i teraz mam pytanie
tort ukladac najpierw gdzie indziej a potem go przeniesc? ja tak to jak????
czy zdobic na stelazu?
jak potem to niesc/przewiezc
beda dwa torty na szczescie + na gorze ciasteczka

ania-magda

Member
Gru 30, 2009
347
0
0
Najpierw ozdobić, schować do lodówki (na stelażu by się nie zmieścił
icon_wink.gif
), a potem na miejscu imprezy układać wszystko na stelażu. Przewozić najlepiej jest oddzielnie w pudełkach. Jeszcze lepiej, jak torty są trzymane przez kogoś, bo wtedy jest mniejsze ryzyko upadku tortu.

katarzyna1983

Member
Lis 16, 2004
640
0
0
Aniu a to jak mam je przeniesc z talerza na ktorym sa na innny??? aby sie nie polamal nie poprzemiszczal itp? i co z ozdobami??? ostatnio jak robilam tort w stylu ang dol m sie nie podobal to ozdobilam go na okolo roznymi wezykami - czesciowo lezaly na talerzu to przy przenoszeniu by spadly.... to do restauracji mam wiezc stelarz osobno i tam przekladac? zawalu dostane na miejscu
icon_smile.gif

Jo_anna1

Member
Lip 9, 2009
3,219
0
0
katarzyna1983 @ 12 Nov 2010 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1047936Aniu a to jak mam je przeniesc z talerza na ktorym sa na innny??? aby sie nie polamal nie poprzemiszczal itp? i co z ozdobami??? ostatnio jak robilam tort w stylu ang dol m sie nie podobal to ozdobilam go na okolo roznymi wezykami - czesciowo lezaly na talerzu to przy przenoszeniu by spadly.... to do restauracji mam wiezc stelarz osobno i tam przekladac? zawalu dostane na miejscu
icon_smile.gif
Także mam stelaż z tortowni z tym że mój ma piętra różnej wielkości. Dobrze się skręca.
Najczęściej takie torty robię bezpośrednio na stelażu, każde piętro wiozę w osobnym kartonie i na miejscu składam stelaż. A jeżeli nie robię na stelażu to na specjalnej podkładce wielkościowo dopasowanej do wielkości poszczególnych pięter stelaża i z podkładką kładę na stelażu. Jeżeli przekładać z talerza na stelaż to raczej u mnie nie zdałoby egzaminu.

ania-magda

Member
Gru 30, 2009
347
0
0
Właściwie możesz na stelażu wszystko robić, tylko chodzi mi oto, aby piętra składać już na miejscu, bo niebezpieczne jest przewożenie w całości tak wielkiej konstrukcji. I możesz ozdabiać na podkładkach od stelażu itp., tylko chodzi mi oto, żeby nie łączyć w domu tortów i kolumieniek, tylko na miejscu imprezy. Mam nadzieję, że mnie rozumiesz
icon_mrgreen.gif

katarzyna1983

Member
Lis 16, 2004
640
0
0
ok dzieki za informacje - stelaz do mnie jedzie wiec zobacze co i jak jak przyjdzie, biedna moja lodowka w samych tortach i kwiatkach pewnie bedzie... jeszcze do tego szyba w lodowce mi pekla
icon_sad.gif

Joanko a podkladki i pudla kartonowe gdzie kupujesz?

Jo_anna1

Member
Lip 9, 2009
3,219
0
0
katarzyna1983 @ 12 Nov 2010 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1047973ok dzieki za informacje - stelaz do mnie jedzie wiec zobacze co i jak jak przyjdzie, biedna moja lodowka w samych tortach i kwiatkach pewnie bedzie... jeszcze do tego szyba w lodowce mi pekla
icon_sad.gif

Joanko a podkladki i pudla kartonowe gdzie kupujesz?
Możesz śmiało robić na talerzach tego stelaża, bedzie Ci wygodniej i stabilniej niż bawić się z podkładkami.
Podkładki zamówiłam w sklepie z artykułami gospodarstwa domowego( taki gdzie to i garnek i lakier do włosów kupisz
icon_mrgreen.gif
). Bardzo sympatyczna pani ekspedientka sprowadziła mi na zamówienie z hurtowni pakiet 100 szt. podkładek ( bo tylko tak hurtownia sprzedaje) po 0,90 zł/ szt. są dla mnie troszeczkę za miękkie więc pod spód żeby wzmocnić podkładam tekturkę. Teraz pani ma się zorientować czy nie można by było sprowadzić takich grubych stabilnych podkładek. Tam także zakupiłam serwetki papierowe ( za serwetki o śr. 32cm zapłaciłam 14 zł za 100 szt a wcześniej w innym sklepie płaciłam 6 zł za 12 szt
dump.gif
)Gorzej jest z pudełkami, ale to także uprzejma pani ekspedientka sprawdza (są fajni ludzie na tym swiecie) Korzystam z pudełek i kartonów ze sklepu spozywczego- tutaj też mnie panie znają
icon_mrgreen.gif
i odkładaja np. po ciasteczkach na wagę itp.

katarzyna1983

Member
Lis 16, 2004
640
0
0
Joanko dzieki za szczegolowa odpowiedz
icon_smile.gif
mhh popytam zobaczymy co z tego wyjdzie ale bede robic na talerzach ze stelazu jak radzilyscie tylko jak to zapakowac jak nie bede miala opakowan tych tekturowych
icon_sad.gif
?

chachu

Member
Paź 24, 2008
772
0
0
katarzyna1983 @ 13 Nov 2010 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1048187Joanko dzieki za szczegolowa odpowiedz
icon_smile.gif
mhh popytam zobaczymy co z tego wyjdzie ale bede robic na talerzach ze stelazu jak radzilyscie tylko jak to zapakowac jak nie bede miala opakowan tych tekturowych
icon_sad.gif
?
A ja mimo że mam przywiezione z Polski pudełka i kwadratowe papierowe i plastikowe okragłe to i tak często wynoszę pudełka z Lidla
icon_mrgreen.gif
Grzebę tam w tych wózkach i przebieram, ludziska patrzą i sie dziwią. Dla mnie sprawa z pudełkami to porażka, przeważnie okazuje się że a to podkładka jest za duża a najczęściej torty są za wysokie. I wtedy pozostaje Lidlowe pudełko
icon_mrgreen.gif

zunia

Member
Cze 11, 2008
115
0
0
Dawno mnie tu nie było, ale nie oznacza to, że przestałam piec, nie ma mowy. Dopiero jak ręce mi poucinają (a mąż czasami chce) to przestanę piec. Na zdjęciu tort, jaki robiłam dla Taty na urodziny.

Załączniki

• 100_4377.JPG
    100_4377.JPG
    283.7 KB · Wyświetleń: 0
Status
Ten wątek został zamknięty.

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy