- Kwi 2, 2007
- 2,135
- 1,690
- 113
Chleb na winie z orzechami
Źródło: http://sandrakavital.blogspot.com/2008/11/...ain-du-vin.html
• 200 g mąki T55 lub T65 (dałem 650)
• 100g razowej T110 (dałem 50/50 pszennej 1850 i 850)
• 2 łyżeczki suszonych drożdży instant
• 1 łyżeczka soli
• 50 g orzechów włoskich (1)
• 125 ml wina czerwonego (np. Cabernet Sauvignon )
• 75 ml wody
• 2 łyżki oliwy z oliwek
• 100 g orzechów włoskich (2)
W dużej misce wymieszać mąkę z drożdżami i solą.
W blenderze lub mikserze, zmiksować orzechy (1), wino, wodę i oliwę, aż powstanie gęsta i gładka emulsja. Następnie dodać mąkę i pozostałe orzechy (2).
Wymieszać aż ciasto będzie odchodziło od miski – lepka kula..
Przykryć i pozostawi na 10 min.
Dłonie posmarować olejem i przenieść ciasto na blat. Wyrabiać ok. 15-20 sek. Ponownie przykryć i odstawić na 10 min.
Ponowne krótko wyrabiać, uformować kulę i pozostawi na 1godz. i 15 do podwojenia objętości.
Przenieść ciasto na lekko oprószony mąką blat, odgazować i uformować owalny bochenek. Przełożyć do koszyczka, umieścić w reklamówce i pozostawić do wyrośnięcia na ok. 1 godzinę.
Rozgrzać piekarnik do 210 ° C. Chleb spryskać wodą, naciąć i posypać mąką razową.
Piec około 45 minut, obracając chleb w połowie pieczenia (czyli do góry nogami).
Chleb jest gotowy, gdy ma ciemny karmelowy kolor i pukany w spód oddaje głuchy dźwięk.
Studzi na kratce.
Uwaga:
Użyłem maszynę do chleba: zmiksowane składniki przelałem do maszyny dodałem mąkę i orzechy i nastawiłem program wyrabiania ok. 1godz. 50 mi.
Źródło: http://sandrakavital.blogspot.com/2008/11/...ain-du-vin.html
• 200 g mąki T55 lub T65 (dałem 650)
• 100g razowej T110 (dałem 50/50 pszennej 1850 i 850)
• 2 łyżeczki suszonych drożdży instant
• 1 łyżeczka soli
• 50 g orzechów włoskich (1)
• 125 ml wina czerwonego (np. Cabernet Sauvignon )
• 75 ml wody
• 2 łyżki oliwy z oliwek
• 100 g orzechów włoskich (2)
W dużej misce wymieszać mąkę z drożdżami i solą.
W blenderze lub mikserze, zmiksować orzechy (1), wino, wodę i oliwę, aż powstanie gęsta i gładka emulsja. Następnie dodać mąkę i pozostałe orzechy (2).
Wymieszać aż ciasto będzie odchodziło od miski – lepka kula..
Przykryć i pozostawi na 10 min.
Dłonie posmarować olejem i przenieść ciasto na blat. Wyrabiać ok. 15-20 sek. Ponownie przykryć i odstawić na 10 min.
Ponowne krótko wyrabiać, uformować kulę i pozostawi na 1godz. i 15 do podwojenia objętości.
Przenieść ciasto na lekko oprószony mąką blat, odgazować i uformować owalny bochenek. Przełożyć do koszyczka, umieścić w reklamówce i pozostawić do wyrośnięcia na ok. 1 godzinę.
Rozgrzać piekarnik do 210 ° C. Chleb spryskać wodą, naciąć i posypać mąką razową.
Piec około 45 minut, obracając chleb w połowie pieczenia (czyli do góry nogami).
Chleb jest gotowy, gdy ma ciemny karmelowy kolor i pukany w spód oddaje głuchy dźwięk.
Studzi na kratce.
Uwaga:
Użyłem maszynę do chleba: zmiksowane składniki przelałem do maszyny dodałem mąkę i orzechy i nastawiłem program wyrabiania ok. 1godz. 50 mi.