Chleb kulikowski wersja qd

hazo

Well-known member
Lis 13, 2005
9,046
2,527
113
Kasha, przyznam się, że też się zastanawiałam po co tam jest ciut zakwasu. Ja dodałam, bo mam. Trzeba poczekać na opinię autorki.
 

qd

Well-known member
Sie 28, 2005
8,113
1,608
113
hazo @ 7 Mar 2015 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1566754Kasha, przyznam się, że też się zastanawiałam po co tam jest ciut zakwasu.
Ciut zakwasu służy do lekkiego stonowania tej niewielkiej ilości mąki żytniej. Próbowalam zakwaszać tę make , kiedy tylko ostygla po zaparzeniu - dodawalam zakwas do kisielku i nieslychanie szybko widzialam reakcję podrastania zawartości. Nie mialo to , jak sie potem okazalo, wplywu na miekisz czy smak w porównaniu z dodawaniem zakwasu bezpośrednio do miski z maką.
Żurkowo nie próbowalam, zawsze mi sie wydaje, że żurek nie jest tak aktywny jak gesty zakwas. No ale nie jestem wszechwiedząca
icon_smile.gif

Spróbuj, zdasz relację
icon_smile.gif
 

kasha

Member
Wrz 25, 2004
20,571
3
0
qd @ 7 Mar 2015 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1566763Ciut zakwasu służy do lekkiego stonowania tej niewielkiej ilości mąki żytniej. Próbowalam zakwaszać tę make , kiedy tylko ostygla po zaparzeniu - dodawalam zakwas do kisielku i nieslychanie szybko widzialam reakcję podrastania zawartości. Nie mialo to , jak sie potem okazalo, wplywu na miekisz czy smak w porównaniu z dodawaniem zakwasu bezpośrednio do miski z maką.
Żurkowo nie próbowalam, zawsze mi sie wydaje, że żurek nie jest tak aktywny jak gesty zakwas. No ale nie jestem wszechwiedząca
icon_smile.gif

Spróbuj, zdasz relację
icon_smile.gif
dziękuję za odpowiedź, żurek wyszedł, chyba zrobię troszkę zakwasu,
jakoś nie mam do niego szczęścia, psuje się okropnie, podchodzi czarną wodą i jest gorzki
z żurem będę próbować
fiesgrins.gif
raczej pomyślałam bardziej o zapachu niż jakimś tam jego działaniu
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

qd

Well-known member
Sie 28, 2005
8,113
1,608
113
kasha @ 9 Mar 2015 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1567105dziękuję za odpowiedź, żurek wyszedł, chyba zrobię troszkę zakwasu,
jakoś nie mam do niego szczęścia, psuje się okropnie, podchodzi czarną wodą i jest gorzki
z żurem będę próbować
fiesgrins.gif
raczej pomyślałam bardziej o zapachu niż jakimś tam jego działaniu
No to trzymam kciuki! Ewewntualnie moge podeslac troche suchego zakwasu. Mnie sie trafil jakis bardzo dobry szczep, trzyma sie znakomicie o ponad 7 lat.
 

kasha

Member
Wrz 25, 2004
20,571
3
0

kasha

Member
Wrz 25, 2004
20,571
3
0
Chlebek w piec poszedł
fiesgrins.gif


Chlebek jest dobry, a byłby bardzo dobry jak bym nie zapomniała o dodaniu do ciasta soli
ugly_08.gif
ugly_08.gif
ugly_08.gif
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Buka

Well-known member
Wrz 19, 2004
30,382
4,459
113
A ja o nim prawie zapomniałam. :( Ostatnio piekę sporadycznie i chętniej tostowy, bo o tej porze roku ma wieksze powodzenie. :)
 
  • Like
Reakcje: janie

qd

Well-known member
Sie 28, 2005
8,113
1,608
113
Zorientowałam się, że właściwie piekę go tylko dla gości, którzy mają problemy z gryzieniem - oni bardzo doceniają ten lekki chleb z cienką skórką.
 

qd

Well-known member
Sie 28, 2005
8,113
1,608
113
Stęskniłam się za kulikoskim, no i okazuje się, że chyba zapomniałam jak dokładnie trzeba się trzymać przepisu....
Pierwszy był za gęsty, drugi za luźny, trzeci pieczony w keksówkach popękał, czwarty dzisiaj poczyniłam i wygląda dobrze, jeszcze nie kroiłam.
 

Eweralda

Well-known member
Maj 14, 2022
891
1,288
93
Stęskniłam się za kulikoskim, no i okazuje się, że chyba zapomniałam jak dokładnie trzeba się trzymać przepisu....
Pierwszy był za gęsty, drugi za luźny, trzeci pieczony w keksówkach popękał, czwarty dzisiaj poczyniłam i wygląda dobrze, jeszcze nie kroiłam.
Przypomniałaś mi.
Upiekę ale za jakiś czas.
Na razie trochę boli .
 
  • Like
Reakcje: qd

hazo

Well-known member
Lis 13, 2005
9,046
2,527
113
Jednak moja pamięć jest bardzo krótka. ☹️ Zupełnie zapomniałam, że kiedyś piekłam ten chleb. Dobrze, że od czasu do czasu ktoś wyciąga na wierzch jakieś starsze przepisy.

Wg mnie mnie to jest chleb kulikowski, bo receptura pochodzi z Kulikowa, miasta z okolic Lwowa.
 

qd

Well-known member
Sie 28, 2005
8,113
1,608
113
To on w końcu kulikowski czy kulikoski, bo nie wiem w którą stronę poprawiać. :lol:
W żadną, istnieją dwa rodzaje zapisu na temat tego chleba. Na moje oko kulikoski jest z wersji lwowskiej, a kulikowski ze standardowej polszczyzny.

tutaj znalazłam jedyny w sieci opis zewnętrzny chleba

http://aordycz.blogspot.com/2012/02/kulikow.html

"Kulikoski" chlib - gatunek chleba znanego we Lwowie pod nazwą "Chleb żytny (!) kulikowski". Wypiekany w przedwojennej jeszcze (sprzed I wojny) piekarni Natana Schwarca przy ulicy Źródlanej, w formie dwóch złączonych malutkich bocheneczków, posypanych czarnuszką.
 
Ostatnia edycja:
  • Like
Reakcje: Joanna

Joanna

Moderator
Członek ekipy
Lis 28, 2005
33,713
6,049
113
"Kulikoski" chlib - gatunek chleba znanego we Lwowie pod nazwą "Chleb żytny (!) kulikowski"
Ciekawe, bo w przepisie występuje głównie mąka pszenna, żytniej jest jak na lekarstwo...
Ciekawa jestem, czy ten wrocławski też jest pszenny. Fajnie, że ktoś podtrzymuje stare tradycje i nie dziwota, że we Wrocławiu. :)
 

Buka

Well-known member
Wrz 19, 2004
30,382
4,459
113
Piękne chleby Wam wyszły.
Buko, czyli w nowym domu pachniało kulikowskim?
Chyba nikt tutaj nie czekał 10 lat (bez trzech tygodni! :) ) na odpowiedź, jak Ty, Helenko. Przepraszam. :lol: Tak, w nowym domu zapachniało kulikowskim dwa, może trzy razy, bo piekłam w ogóle mniej chlebów, a lubiłam też inne. Odnawiane wątki ożywiają też przepisy, może też się skuszę. Boje sie tylko, czy rezultat będzie zadawalający, bo tyle cierpliwości i pracowitości, z jaką qd reaktywuje przepis, u mnie się nie uświadczy.:mrgreen:

A tę piekarnię na Lwowskiej będę miała na uwadze. :)
 
  • Dzięki
  • Love
Reakcje: qd i h-elen
 

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy