hazo @ 7 Mar 2015 napisał:index.php?act=findpost&pid=1566754Kasha, przyznam się, że też się zastanawiałam po co tam jest ciut zakwasu.Ciut zakwasu służy do lekkiego stonowania tej niewielkiej ilości mąki żytniej. Próbowalam zakwaszać tę make , kiedy tylko ostygla po zaparzeniu - dodawalam zakwas do kisielku i nieslychanie szybko widzialam reakcję podrastania zawartości. Nie mialo to , jak sie potem okazalo, wplywu na miekisz czy smak w porównaniu z dodawaniem zakwasu bezpośrednio do miski z maką.
Żurkowo nie próbowalam, zawsze mi sie wydaje, że żurek nie jest tak aktywny jak gesty zakwas. No ale nie jestem wszechwiedząca![]()
Spróbuj, zdasz relację![]()
qd @ 7 Mar 2015 napisał:index.php?act=findpost&pid=1566763Ciut zakwasu służy do lekkiego stonowania tej niewielkiej ilości mąki żytniej. Próbowalam zakwaszać tę make , kiedy tylko ostygla po zaparzeniu - dodawalam zakwas do kisielku i nieslychanie szybko widzialam reakcję podrastania zawartości. Nie mialo to , jak sie potem okazalo, wplywu na miekisz czy smak w porównaniu z dodawaniem zakwasu bezpośrednio do miski z maką.
Żurkowo nie próbowalam, zawsze mi sie wydaje, że żurek nie jest tak aktywny jak gesty zakwas. No ale nie jestem wszechwiedząca![]()
Spróbuj, zdasz relację
dziękuję za odpowiedź, żurek wyszedł, chyba zrobię troszkę zakwasu,
jakoś nie mam do niego szczęścia, psuje się okropnie, podchodzi czarną wodą i jest gorzki
z żurem będę próbowaćraczej pomyślałam bardziej o zapachu niż jakimś tam jego działaniu![]()
kasha @ 9 Mar 2015 napisał:index.php?act=findpost&pid=1567105dziękuję za odpowiedź, żurek wyszedł, chyba zrobię troszkę zakwasu,
jakoś nie mam do niego szczęścia, psuje się okropnie, podchodzi czarną wodą i jest gorzki
z żurem będę próbowaćraczej pomyślałam bardziej o zapachu niż jakimś tam jego działaniu
No to trzymam kciuki! Ewewntualnie moge podeslac troche suchego zakwasu. Mnie sie trafil jakis bardzo dobry szczep, trzyma sie znakomicie o ponad 7 lat.
qd @ 9 Mar 2015 napisał:index.php?act=findpost&pid=1567118No to trzymam kciuki! Ewewntualnie moge podeslac troche suchego zakwasu. Mnie sie trafil jakis bardzo dobry szczep, trzyma sie znakomicie o ponad 7 lat.Dzisiaj mąż się nade mną zlitował, poszedł na targ po mąkę i nastawiłam zakwas,
już się oblizuję pod wąsem na myśl o smaku chlebka Twego![]()
kasha @ 20 Mar 2015 napisał:index.php?act=findpost&pid=1568852Dzisiaj mąż się nade mną zlitował, poszedł na targ po mąkę i nastawiłam zakwas,
już się oblizuję pod wąsem na myśl o smaku chlebka Twego
No to trzymam bardzo mocno kciuki, zeby niespodzianek nie było!
A ja piekę głównie dla Syna który podobno w parę godzin potrafi zjeść 2 szt.Zorientowałam się, że właściwie piekę go tylko dla gości, którzy mają problemy z gryzieniem - oni bardzo doceniają ten lekki chleb z cienką skórką.
Przypomniałaś mi.Stęskniłam się za kulikoskim, no i okazuje się, że chyba zapomniałam jak dokładnie trzeba się trzymać przepisu....
Pierwszy był za gęsty, drugi za luźny, trzeci pieczony w keksówkach popękał, czwarty dzisiaj poczyniłam i wygląda dobrze, jeszcze nie kroiłam.
To on w końcu kulikowski czy kulikoski, bo nie wiem w którą stronę poprawiać.Stęskniłam się za kulikoskim
Dokładnie ten sam dylemat przedtem miałam, ale nie chciało mi się dociekać, pomyślałam, że to literówkaTo on w końcu kulikowski czy kulikoski, bo nie wiem w którą stronę poprawiać.![]()
W żadną, istnieją dwa rodzaje zapisu na temat tego chleba. Na moje oko kulikoski jest z wersji lwowskiej, a kulikowski ze standardowej polszczyzny.To on w końcu kulikowski czy kulikoski, bo nie wiem w którą stronę poprawiać.![]()
Ciekawe, bo w przepisie występuje głównie mąka pszenna, żytniej jest jak na lekarstwo..."Kulikoski" chlib - gatunek chleba znanego we Lwowie pod nazwą "Chleb żytny (!) kulikowski"
Chyba nikt tutaj nie czekał 10 lat (bez trzech tygodni!Piękne chleby Wam wyszły.
Buko, czyli w nowym domu pachniało kulikowskim?
Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.
W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.