Chleb dla leniwych czyli bez zagniatania

Margot

Well-known member
Cze 24, 2005
16,684
521
113
wolejwoda @ 21 Jul 2008 napisał:
index.php?act=findpost&pid=730273http://www.breadtopia.com/ -strona jest w jezyku angielskim (USA), posiada rozne przyrzady piekarnicze, drozdze, garnki, przepisy, video- chleg bez wygniatania itp. Kupilem taki przyzad do mieszania ciasta i okazalo sie ze jest wyprodukowany Polsce.
dziękuje za linka
bo polskie to dobre
icon_mrgreen.gif
 

wolejwoda

Member
Lip 14, 2008
40
0
0
Izunia, piekne chlebki. W jakiej temperaturze pieczesz, widze ze garnek ma uszy plastikowe, na jaka temperature odporne?. Chleb pieczony w garnku jest z reguly wilgotniejszy, skorka bardziej wypieczona i rownomierny kolor
lecker.gif
 

wolejwoda

Member
Lip 14, 2008
40
0
0
[quote name='wolejwoda' date='21 Jul 2008, 16:34 ' post='730273']
http://www.breadtopia.com/ -strona jest w jezyku angielskim (USA), posiada rozne przyrzady piekarnicze, drozdze, garnki, przepisy, video- chleg bez wygniatania itp. Kupilem taki przyzad do mieszania ciasta i okazalo sie ze jest wyprodukowany Polsce.

[Zalaczam zdjecie tego przyrzadu, bardzo pomocny do mieszania rzadkiego ciasta. Kupiony w USA-Made In Poland.
anbetung.gif

DSC00916_2.JPG
 

Załączniki

  • DSC00916_2.JPG
    DSC00916_2.JPG
    75.8 KB · Wyświetleń: 0

wolejwoda

Member
Lip 14, 2008
40
0
0
Mieszkam na polnoc od Chicago (na wsi
pfeif2.gif
), nie jezdzimy czesto do miasta i nie wiem co tam mozna kupic. Znalazlem ten przyrzad w breadtopia.com
 

izunia2007

Member
Cze 4, 2008
1,294
0
0
A ja wlasciwie na poludniu: w Justice.Pisze ze w Chicago,bo to tak ogolnie dla tych ktorzy tu nie mieszkaja (zeby mieli pojecie).Do samego downtown nad lake mam 20 minut.A wogole ciesze sie,ze nie jestem tu sama.A za chwile jade na Belmont do Dom ITP po blaszke keksowa.Dawno tam nie bylam i popatrze co maja ciekawego do kuchni.
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

wolejwoda

Member
Lip 14, 2008
40
0
0
izunia2007, jak tam zakupy,jest cos ciekawego? Mieszkamy w Mchenry (godzina - godzina 15 minut od centrum Chicago - oczywiscie jak nie ma korkow). Znam Justice, mieszkalismy dosc dawno temu w Cicero i mielismy znajomych w Justice.
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Agatka

Member
Sie 28, 2006
3,106
0
0
wlasnie pieke ten chleb, ciasto podzielilam na 2 czesci, bo mam tylko bardzo male naczynie zarodoporne, pachnie fajnie, ladnie wyroslo ciaso.
Pierwszy chleb wyszedl bardziej plaski, drugi mocno wyrosl. Jak wystygna to przekroje i zrobie zdjecia


edit. mam zdjecia

27092008912.jpg
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

JotHa

Moderator
Członek ekipy
Wrz 20, 2004
22,942
0
36
Zachecona mozliwoscia wypieku w naczyniu zaroodpornym wczoraj wystartowalam z ciastem. Obecnie lezakuje w reczniczku lnianym.
Troche mnie zastanawia, czy moje naczynie nie bedzie ciut male na ta ilosc.
 

JotHa

Moderator
Członek ekipy
Wrz 20, 2004
22,942
0
36
Coz, moze i on piekny, ale tak przywarl do dna, ze nie mozna go odczepic. Lopatka drewniana juz zlamana. Jakies pomysly ?
 

hazo

Well-known member
Lis 13, 2005
8,408
1,491
113
JotHa @ 4 Oct 2008 napisał:
index.php?act=findpost&pid=758987Coz, moze i on piekny, ale tak przywarl do dna, ze nie mozna go odczepic. Lopatka drewniana juz zlamana. Jakies pomysly ?
izunia2007 @ 4 Oct 2008 napisał:
index.php?act=findpost&pid=759017Jak przywarl tzn ze slabo go na tej sciereczce obsypalas.
Zgadzam się z Izunią. Chleb do pieczenia tą metodą musi być bardzo mocno obsypany otrębami.
Skusiłam się i ja. Właśnie upiekłam i zrobiłam zdjęcie bezpośrednio po wyjęciu z garnka. Piekłam w starej dość ciężkiej emaliowanej brytfance. Wyskoczył sam. Na zdjęciu nie widać nawet śladu, że w garnku chwilę wcześniej piekł się chleb.

DSC02365.JPG

Piekłam ten chleb po raz drugi i chyba ostatni. Zapomniałam,
dump.gif
że zupełnie nie odpowiada mi jego smak. Jest taki nijaki. Może jakby pokombinować z innymi mąkami.
gruebel_2.gif
 

Załączniki

  • DSC02365.JPG
    DSC02365.JPG
    82.3 KB · Wyświetleń: 0