Chałka na jogurcie

Krystyna9

Well-known member
Cze 7, 2007
16,273
2,354
113
Caritka @ 24 Sep 2009 napisał:
index.php?act=findpost&pid=894770A wracajac jeszcze do smarowania, to ja zawsze smaruje mleczkiem prosto z lodowki.
Nie wiem, moze miedzy zimnym jajkiem, a zimnym mleczkiem jest jakas roznica, ze jeszcze nigdy mi z zimnego mleczka ciasto nie siadlo?
Może to i inna przyczyna była, ze sobie przysiadło. Ale ja wolę zwalić całą winę na to zimne jajo
icon_mrgreen.gif
Tak sobie to wmówiłam, że skrupulatnie teraz pilnuję aby jajo było w pokojowej temperaturze
rofl.gif
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Ciastkara

Member
Lut 2, 2009
340
0
0
A ja ciasto wyrobiłam w maszynie, piekłam w piekarniku i w formie chlebka- nie zaplatałam. Wyszła pyszna- jem ją z jogurtem greckim i konfiturką
 

Jolan

Member
Lis 23, 2009
3,391
0
0
asika @ 7 Feb 2010 napisał:
index.php?act=findpost&pid=941563robie wlasnie,ale chyba mam drozdze stare bo cos sie nie rusza!
Jeszcze w sprawie pędzelka: oglądałam w TV Kuchnia (chyba brytyjski) program z rankingiem pędzelków kuchennych. Najlepiej wypadły te z włosia, na ostatnim miejscu nowoczesne, silikonowe. Lubię nowości, zwłaszcza takie, które usprawniają życie, ale przy malowaniu chałki trzymajmy się tradycji, osobiście sprawdziłam.
 

abbra

Member
Mar 9, 2008
302
0
16
Zrobiłam - była pyszna !
Upiekłam luzem w keksówce, bez formowania wałeczków - bo wyszło mi jakieś takie rzadkie ciasto, nie wiem , czy to wina drożdży ( dałam świeże zamiast suchych ) czy może jogurtu ( dałam bałkański , w sumie jest dość gęsty ). W dodatku drożdże były jakieś felerne, ciasto bardzo powoli mi rosło - dopiero postawienie formy z ciastem na ciepłym kaloryferze pomogło ;)

Następnym razem zrobię z suchymi drożdżami , i z makiem w środku
icon_smile.gif


 

Załączniki

  • cha_ka_na_jogurcie3.jpg
    cha_ka_na_jogurcie3.jpg
    77.9 KB · Wyświetleń: 0
  • cha_ka_na_jogurcie1.jpg
    cha_ka_na_jogurcie1.jpg
    81.7 KB · Wyświetleń: 0

Ela83

Member
Lis 29, 2007
337
0
0
pyszna jest ta chałeczka, choć nie powinnam tak pisać z racji na jej wymiary-ledwie sie miesciły z koleżanką w piekarniku
icon_wink.gif

moja dwuletnia córeczka zjadła sporą porcję na kolację zamiast kaszki
gruebel_2.gif
 

Jolan

Member
Lis 23, 2009
3,391
0
0
Chałka z braku czasu włożona do foremki, uważam, że wyszła wykwintnie
icon_smile.gif


cha_ka_1.jpg
 

Załączniki

  • cha_ka_1.jpg
    cha_ka_1.jpg
    403.1 KB · Wyświetleń: 2

matylda

Member
Lip 5, 2006
222
0
16
Świetny przepis, przepyszna chałka.
mniam.gif

Drożdże dałam świeże ok. 10g, śmietane 18 % zamiast jogurtu i więcej mąki. Na górze kruszonka.
anbetung.gif
 

mexikana

Active member
Sty 15, 2008
6,773
28
48
rosnie
mniam.gif
 

mexikana

Active member
Sty 15, 2008
6,773
28
48
noo, dluugo rosla :/ cos musialam sknocic
gruebel_2.gif


mialam do zuzytkowania 42g drozdzy, podzielilam wiec na polowe i z jednej zrobilam bulki pizzowe, a z dugiej chalke z podwojnej porcji,
z bulek zrobily sie potwory, a chalka rosla powoli, po odgazowaniu juz sie prawie nie ruszyla
gruebel_2.gif

zakalca nie ma, tylko mala jak na taka porcyje i nie taka pulchna jak zawsze (czesto ja robilam i zawsze byla super
lecker.gif
!)

tak sobie kombinuje, ze pokickalam proporcje
icon_rolleyes.gif
nic to, nadal jest smaczna i czeka na syna - bedzie mial jak znalazl po treningu
lecker.gif


mimo moje nieudolnosci chalki juz niet, dzieciaczki "pracowe" dzisiaj dokonczyly

P6220358.jpg
 

Załączniki

  • P6220358.jpg
    P6220358.jpg
    239 KB · Wyświetleń: 2
Ostatnią edycję dokonał moderator:

neteczka

Member
Lip 29, 2011
2,130
0
0
Ja też dziś zrobiłam to cudo.Zamiast jogurtu naturalnego dałam brzoskwiniowy,10 g świeżych drożdży.Nadziałam powidłami,na wierzch sezam.Początkowo nie chciała ruszyć,ale po jakimś czasie zaczęła ładnie rosnąć.Ostatecznie wyszła bardzo apetyczna.Teraz stygnie i czeka na konsumpcję-a chętni już czekają.
Później napiszę jak wrażenia smakowe.
 

neteczka

Member
Lip 29, 2011
2,130
0
0
Już się chwalę.
Smakowo chałeczka pyszniutka.Zdecydowanie do wielokrotnej powtórki.IMAG0134.jpgIMAG0133.jpg
 

Załączniki

  • IMAG0133.jpg
    IMAG0133.jpg
    140.6 KB · Wyświetleń: 1
  • IMAG0134.jpg
    IMAG0134.jpg
    173.7 KB · Wyświetleń: 1

Aniks

Member
Paź 31, 2004
1,828
0
0
Upiekłam od razu z podwójnej porcji. Użyłam świeżych drożdży w ilości 20 g podwójną porcję. Nie wiem dlaczego ale musiałam dosypywać sporo mąki. Nie wkładałam do foremki.
Były pyszne, wilgotne, mięciutkie !!! Do powtórek.
 

Załączniki

  • DSCF4188_zmn.jpg
    DSCF4188_zmn.jpg
    44.4 KB · Wyświetleń: 0
  • DSCF4189_zmn.jpg
    DSCF4189_zmn.jpg
    37.7 KB · Wyświetleń: 0