Brzoskwinie w syropie alkoholowym

seniorka

Member
Sie 13, 2008
8,443
2
0
Nie bardzo wiedziałam, gdzie zamieścić ten przepis - do procentowych, czy do zapasów. Ponieważ tam są same płyny, zdecydowałam się na zapasy. W razie pomyłki, proszę o przeniesienie tego posta. Przepis na te brzoskwinie dostałam od mojej kuzynki Olgi. Proporcje raczej niewielkie, na drugi raz zrobię z potrójnej ilości, albo dorobię jeszcze w tym roku.

Składniki
- 1 kg brzoskwiń
- 1/2 kg cukru
- 1/4 litra spirytusu

Owoce nalezy sparzyć i obrać ze skórki. Przygotować syrop z cukru i szklanki wody, zagotować, dołożyć połówki owoców, krótko obgotować i pozostawić na noc. Następnego dnia zlać syrop z owoców, zagotować, zalać brzoskwinie ułożone w słoikach. Zostawić do następnego dnia. Trzeciego dnia zlać syrop, zagotować, pod koniec gotowania wlać spirytus (powoli, bo bardzo się burzy!), odstawić z ognia. Ułożone w słoikach owoce zalać gorącą zalewą. Zakręcić słoiki.

Brzoskwinie_w_alkoholu.jpg

Z tej ilości składników wyszły mi tylko 2 słoiki po 0,5 litra. Teraz czekają na okazję do uroczystej degustacji.

Załączniki

• Brzoskwinie_w_alkoholu.jpg
    Brzoskwinie_w_alkoholu.jpg
    246.5 KB · Wyświetleń: 1
Ostatnią edycję dokonał moderator:

seniorka

Member
Sie 13, 2008
8,443
2
0
Nie wytrzymałam i otworzyłam jeden słoik. Niebo w gębie. To jest doskonałe.

Ostatnią edycję dokonał moderator:

Doruśka

Member
Mar 28, 2006
5,233
0
36
no to ja jestem przygotowana do działania, ale mam pytania:
1. czy te owoce się nie rozciapały ?
2. czy płynu nie jest za dużo? bo w 2 dzień brzoskwinie są w słoikach zalane syropem, a potem dodajemy jeszcze spirytus.

Doruśka

Member
Mar 28, 2006
5,233
0
36
dobra, moja brzoskwinie są juz w syropie- ale ciemnieją bo pływają po wierzchu a nie są zatopione, (chyba dlatego)
skórka nei chciała zejśc, musiałam obierac obieraczką, mam nadzieję,że będą pyszne bo juz jestem zła,że sie za nie zabrałam wrrr

seniorka

Member
Sie 13, 2008
8,443
2
0
Nie złość się. Moje też pływały, a płynu nie jest za dużo. Podajesz je z tym syropem i wtedy zobaczysz, że to nie jest za dużo. Smak doskonały. Współczuję obierania, mnie schodziła skórka po sparzeniu dość łatwo. Trzymam kciuki za udany smakołyk.

Doruśka

Member
Mar 28, 2006
5,233
0
36
Seniorko, dzieki, dziś mi lepiej ;)
ja leń jestem i nie poprzekładałam ich dzisiaj do słoików- wyjęłam cedzakiem na miskę , syrop zagotowałam i władowałam brzoskwinie z powrotem do gara, jutro poprzekładam do słoików. poza tym, uznałam,że jak mi płynu zostanie to go wleję do butelki i będzie jak znalazł zamiast wódki brzoskwiniowej do mojego ukochanego drinka:))

ja robie od razu podwójną porcję.

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy