Biszkopt, który jest pyszny i niezawodny

moni20

Member
Lis 18, 2007
3,319
1
0
ewelinka111 @ 7 Dec 2008 napisał:
index.php?act=findpost&pid=785810moni mozesz podać dokładne proporcje bo ciasto jest bajecznie kakaowe
icon_mrgreen.gif
lecker.gif
juz mam pomysł na przełożenie np.masą budyniową
rofl.gif
Ewelinka, nie pamietam dokladnie, ja mialam kakao dosc mocne DecoMorreno(chyba tak sie pisze) i dalam chyba 3 lyzki do tego 1 szklanke maki (1/4 maki ziemniaczanej i reszta zwyklej) acha i jajka mialam nie takie duze tylko srednie.

To nie byly czubkowate lyzki, bardziej plaskie i zdecydowanie to zalezy od kakao jakie masz.

Ostatnią edycję dokonał moderator:

ewelinka111

Member
Paź 13, 2007
894
2
0
moni bardzo dziekuje za odpowiedz
cvety.gif
( ważną sprawą jest zachowanie odpowiedniach proporcjoi
icon_smile.gif
)))
kakao mam takie samo więc ciasto będzie bardzo kakaowe -
icon_smile.gif
)))) tak lubi moja mała córeczka
icon_smile.gif
)))
pozdrawiam ewelina

moni20

Member
Lis 18, 2007
3,319
1
0
ewelinka111 @ 8 Dec 2008 napisał:
index.php?act=findpost&pid=786348moni bardzo dziekuje za odpowiedz
cvety.gif
( ważną sprawą jest zachowanie odpowiedniach proporcjoi
icon_smile.gif
)))
kakao mam takie samo więc ciasto będzie bardzo kakaowe -
icon_smile.gif
)))) tak lubi moja mała córeczka
icon_smile.gif
)))
pozdrawiam ewelina
ja tez uwielbiam kakao w przeciwienstwie do meza i zawsze sypie go wiecej niz jest w przepisie i jest ok
icon_smile.gif
Powodzenia w pieczeniu, mam nadzieje, ze bedzie Ci smakowalo
wink.gif

chachu

Member
Paź 24, 2008
772
0
0
A ja mam takie pytanko może troche głupie ale niech strace. Do tej pory zawsze piekłam biszkopt w którym ubija się białka z cukrem pudrem i jest ok, ale dzisiaj upiekłam torcik orzechowy w którym ubijałam 8 żółtek z cukrem kryształ drobny no i tak ucierałam i ucierałam chyba nie wiem ale bardzo długo bo mi sie aż mikser zagrzał a cukier i tak sie całkiem nie rozpuscił. I tu jest to moje pytanko czy wam sie ten cukier zawsze rozpuszcza tzn czy jest wyczuwalny w masie ?
icon_redface.gif

ewelinka111

Member
Paź 13, 2007
894
2
0
chachu @ 9 Dec 2008 napisał:
index.php?act=findpost&pid=786622A ja mam takie pytanko może troche głupie ale niech strace. Do tej pory zawsze piekłam biszkopt w którym ubija się białka z cukrem pudrem i jest ok, ale dzisiaj upiekłam torcik orzechowy w którym ubijałam 8 żółtek z cukrem kryształ drobny no i tak ucierałam i ucierałam chyba nie wiem ale bardzo długo bo mi sie aż mikser zagrzał a cukier i tak sie całkiem nie rozpuscił. I tu jest to moje pytanko czy wam sie ten cukier zawsze rozpuszcza tzn czy jest wyczuwalny w masie ?
icon_redface.gif
białaka ubijałam z cukrem kryształakiem i wszystko było OK
ALE
kilka razy nie mogłam uzyskać gładkiej masy
gruebel_2.gif
gruebel_2.gif
( nie wiem od czego to zależy ; cukru , ciepłaty jajek )

BeataSz

Member
Wrz 23, 2004
10,244
3
38
Pierwszy mój wypiek w 2009 roku.

Biszkopt przełożę jutro ( a może jeszcze dziś późnym wieczorem) masą nutellową z pijanymi śliwkami Krystyny.

biszkopt_001.jpg

biszkopt_002.jpg

Załączniki

• biszkopt_001.jpg
    biszkopt_001.jpg
    103.9 KB · Wyświetleń: 1
  • biszkopt_002.jpg
    biszkopt_002.jpg
    99.3 KB · Wyświetleń: 1

dory2

Member
Paź 6, 2007
46
0
0
Zrobiłam i WYSZEDŁ MI !
Jestem prawdziwym biszkoptowym nieudacznikiem - nigdy mi nie wychodzą. A ten mi wyszedł !!
Jest bardzo śłodziutki co pasowało akurat do masy, pozostaje miękki ale dobrze wchłania poncz przy tym nie wciągając go kompletnie w siebie - nie rozwala się. Bardzo, bardzo dobry ! Tylko nie wiedzieć czemu wyrósł mi tak że starczyło tylko na dwa blaty, ale to przecież nic :D
Normalnie jestem dumna. Tort mi wyszedł jak z cukierni (w środku)

okruszek13

Member
Sty 27, 2009
276
0
0
A ja mam pytanie czy można użyć mąki tortowej? Bo luksusowa to zwykła pszenna, tak?

I po jakim czasie od wyłączenia piekarnika uchylacie drzwiczki? Czy biszkopt ma tam posiedzieć z 15-20min i potem dopiero uchylić drzwiczki?
I skoro mam nie otwierać drzwiczek podczas pieczenia to nie sprawdzę go patyczkiem więc piec go po prostu ze 30min?

Przepraszam za tak banalne pytania ale dopiero się uczę piec biszkopty i robić torty a chcę zrobić tort na pierwsze urodziny synka.

BeataSz

Member
Wrz 23, 2004
10,244
3
38
A w przepisie napisane, żeby otwierać drzwiczki piekarnika po upieczeniu i tam zostawić ciasto? Kurcze, to ja nie doczytałam i tak nie robię, co mojemu biszkoptowi nie szkodzi zupełnie
icon_lol.gif

A mąkę możesz dać tortową (tortowa właśnie na biszkopty się nadaje, chociaż ja nigdy osobiście z niej nic nie robię). Mąka Luksusowa, to pszenna, typ 550 (najczęściej wszystko na takiej piekę)

jaxja

Moderator
Maj 26, 2006
3,521
0
0
BeataSz @ 29 Jan 2009 napisał:
index.php?act=findpost&pid=813893A w przepisie napisane, żeby otwierać drzwiczki piekarnika po upieczeniu i tam zostawić ciasto? Kurcze, to ja nie doczytałam i tak nie robię, co mojemu biszkoptowi nie szkodzi zupełnie
icon_lol.gif
Biszkopt piekłam już mnóstwo razy, wg tego przepis też. Jesli się śpieszę, to od razu po upieczeniu wystawiam ciasto, by stygło, czasem zostawiam je do ostygnięcia w piekarniku, czasem otwieram drzwiczki, czasem nie. A biszkopt zawsze się udaje.
Makę też używam różną, taką jaka akurat jest w domu.
Z moich doświadczeń wynika, że najważniejsze jest długie ubijanie jajek.

okruszek13

Member
Sty 27, 2009
276
0
0
A powiedzcie mi jeszcze prosze bo dzis bede piekla ten biszkopt czy wstawiacie go do zimnego piekarnika, lekko nagrzanego czy wogole do nagrzanego do tych 160 czy 180 stopni?

gagunia

Member
Lip 10, 2007
108
0
0
Ja wstawiam do lekko nagrzanego bo mam piekarnik gazowy i muszę go wcześniej uruchomić. A oto torcik z tego biszkoptu.Wyrósł doskonale i dało się go przekroić na 3 plastry. Dekoracja w wykonaniu mojego synka. To torcik - prezent urodzinowy dla babci Danusi więc musiał robić sam ( no prawie sam)

Załączniki

• d_044.jpg
    d_044.jpg
    113.3 KB · Wyświetleń: 0

gatita

Member
Sty 19, 2009
1,237
0
0
okruszek13 @ 29 Jan 2009 napisał:
index.php?act=findpost&pid=813883A ja mam pytanie czy można użyć mąki tortowej? Bo luksusowa to zwykła pszenna, tak?

I po jakim czasie od wyłączenia piekarnika uchylacie drzwiczki? Czy biszkopt ma tam posiedzieć z 15-20min i potem dopiero uchylić drzwiczki?
I skoro mam nie otwierać drzwiczek podczas pieczenia to nie sprawdzę go patyczkiem więc piec go po prostu ze 30min?

Przepraszam za tak banalne pytania ale dopiero się uczę piec biszkopty i robić torty a chcę zrobić tort na pierwsze urodziny synka.
Zorientujesz się na pewno po kolorze ciasta, jak już będzie rumiane na wierzchu. Biszkopt w sumie piecze się szybko bo to lekkie ciasto.
Ja nigdy nie otwieram piekarnika bezpośrednio po upieczeniu, np. po 5-ciu minutach wkładam ścierkę kuchennąw drzwiczki, żeby powoli się schładzał.

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy