Baranek wielkanocny

vana

Member
Lis 7, 2008
5,394
0
0
Baranek wielkanocny
(przepis pochodzi z opakowania foremki wielkanocnej, przetłumaczony przeze mnie z j. angielskiego)

Składniki:
- 60g masła lub margaryny
- 60g cukru
- 1 op. Cukru waniliowego
- szczypta soli
- 2 jajka
- 1 łyżeczka rumu
- 60g mielonych orzechów
- 60g mąki kukurydzianej
- 60g skrobi kukurydzianej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Sposób przygotowania:
Wszystkie składniki łączyć ze sobą w kolejności podanej powyżej. Wymieszać dokładnie, w celu uzyskania jednolitej masy.
Wysmarować formę do baranka lub zajączka, oprószyć ją mąką, a następnie wypełnić masą.
Ciasto piec na dolnym piętrze piekarnika ok. 40min w 180C. Pozostawić do wystygnięcia w foremce, następnie wyrównać spód wypieku ostrym nożem.
Dowolnie ozdobić (ja zazwyczaj posypuję cukrem pudrem).

Smacznego!
cvety.gif

(Przepis niestety bez zdjęcia, ale mam nadzieję, że z czasem uda mi się je zamieścić.)

vana

Member
Lis 7, 2008
5,394
0
0

Evva2

Member
Wrz 9, 2008
183
0
0
Ja z pytaniem nie tyle o samo ciasto co o pieczenie w foremkach tego typu - mam foremkę baranka i zajaczka zakupioną w LIDLu i ostatnio połowa ciasta mi zwyczajnie wyciekła
icon_sad.gif
macie pomysł jak zabezpieczyć foremkę przed wyciekaniem?

Joanna

Moderator
Członek ekipy
Lis 28, 2005
33,921
6,343
113
Albo za słabo skręciłaś kołeczkami, albo miałaś za rzadkie ciasto. Piekłam w tych foremkach wielokrotnie i nigdy nie miałam problemów z wyciekaniem ciasta, choć dla pewności ustawiam je na blasze.

zaj_czek_z_ciasta.jpg

zaj_czek_z_ciasta_1.jpg

Za pierwszym razem korzystałam z przepisu podanego na opakowaniu (innego niż podaje vana), a później z przepisu na babkę cytrynową.

Przepis na foremkę w kształcie baranka od firmy Zenker
Składniki:
2 jajka
120 g masła lub margaryny
110 g cukru
1 torebka cukru waniliowego
150 g mąki
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli
cukier puder do posypania

Wykonanie:
Oddzielić żółtka od białek. Ubić białka z połową cukru na sztywną pianę. Żółtka, resztę cukru, masło, cukier waniliowy i sól ubić na puszysta masę.
Dodać zmieszany z mąką proszek do pieczenia i utrzeć. Połączyć z masą z białek, delikatnie wymieszać.
Wysmarować masłem obie cześci baranka, złożyć zgodnie z instrukcją. Przełożyć ciasto do foremki, wygładzić. Piec w rozgrzanym piekarniku na ruszcie 45 min. w temp. 180 stopni.
Po upieczeniu zawinąć w wilgotną ściereczkę, po 10 minutach zdjąć kołeczki mocujące i ostrożnie rozdzielić części formy.
Posypać cukrem pudrem.

Przepis na foremkę w kształcie zajączka
Składniki:
1 duże jajko
70 g masła lub margaryny
70 g cukru
1/2 torebki cukru waniliowego
90 g mąki
1/2 płaskiej łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
cukier puder do posypania

Wykonanie - jak wyżej.

Załączniki

• zaj_czek_z_ciasta_1.jpg
    zaj_czek_z_ciasta_1.jpg
    35.5 KB · Wyświetleń: 2
  • zaj_czek_z_ciasta.jpg
    zaj_czek_z_ciasta.jpg
    21 KB · Wyświetleń: 2
Ostatnią edycję dokonał moderator:

vana

Member
Lis 7, 2008
5,394
0
0
Evva2 @ 7 Apr 2011 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1116709Ja z pytaniem nie tyle o samo ciasto co o pieczenie w foremkach tego typu - mam foremkę baranka i zajaczka zakupioną w LIDLu i ostatnio połowa ciasta mi zwyczajnie wyciekła
icon_sad.gif
macie pomysł jak zabezpieczyć foremkę przed wyciekaniem?
ciasto powinno być na tyle gęste, aby nie wyciekało, także widocznie w tym tkwi problem.
foremki same w sobie są szczelne i nie psocą, jeśli prawidłowo ukręcimy ciasto.
icon_smile.gif

przy okazji, masy nie nakłada się po same brzegi, aby nie wyszło od góry, bo sporo wyrasta.
icon_smile.gif

Joanna

Moderator
Członek ekipy
Lis 28, 2005
33,921
6,343
113
Ja tam lubię, jak mi wyrośnie - jest potem piętka do natychmiastowej konsumpcji.
icon_wink.gif

Evva2

Member
Wrz 9, 2008
183
0
0
"Kołeczkami"? u mnie są jakieś zwykłe klipsy
icon_sad.gif

no nic, będę próbować jeszcze raz, może faktycznie z innym ciastem. Dziękuje za podpowiedzi.

miglietta

Member
Mar 10, 2010
662
0
0
a ja nabyłam nowego zajączka i mam nowy przepis:
cytrynowy:

125 g mąki
100 g masła
75 g cukru pudru
paczuszka cukru waniliowego
1 jajko
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
otarta skórka z cytryny

lambethka

Member
Lut 22, 2011
5,138
0
0
ja tez mam foremki zenkera i tez mi ciacho wycieklo. Na szczescie podlozylam papier. Nastepnym razem owine papierem brzegi - dla pewnosci.
Ciacho robilam z innego przepisu ale teraz z ciekawosci sprobuje Wasz
icon_biggrin.gif

Bacca

Member
Lut 11, 2011
116
0
0
witam

ja mam foremki z lidla .
piekłam baranka z przepisu na babke majonezową
wyszło super nic sie nie wylało było gęste

terjon

Member
Lip 22, 2007
767
0
0
Piekę foremkowego baranka od kilku lat ale nigdy w takiej ,,suchej'' postaci.Jakoś tak się zraziłam bo u siostry taki suchy baranek stał przez całe święta jako dekoracja i nikt go nie ruszał.Na pierwszy ogień szły torty ,serniki mazurki a baranek sobie stał. Dlatego u mnie baranek wielkanocny to tort co roku przełożony innym kremem.W ubiegłym roku był to rodzynkowiec. Rodzynki maczane w polewie czekoladowej fajnie naśladowały wełnę.W tym roku chcę w tej formie upiec sernik wiedeński ale nie wiem czy mi się uda bezproblemowo go wyjąć.

docia

Member
Lis 11, 2007
142
0
0
Właśnie przed chwilą wyciągnęłam z piekarnika drożdżowego zająca.Przedświąteczna próba udana.Póżniej wypróbuję inne przepisy.

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy