- Lis 7, 2008
- 5,394
- 0
- 0
Baranek wielkanocny
(przepis pochodzi z opakowania foremki wielkanocnej, przetłumaczony przeze mnie z j. angielskiego)
Składniki:
- 60g masła lub margaryny
- 60g cukru
- 1 op. Cukru waniliowego
- szczypta soli
- 2 jajka
- 1 łyżeczka rumu
- 60g mielonych orzechów
- 60g mąki kukurydzianej
- 60g skrobi kukurydzianej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Sposób przygotowania:
Wszystkie składniki łączyć ze sobą w kolejności podanej powyżej. Wymieszać dokładnie, w celu uzyskania jednolitej masy.
Wysmarować formę do baranka lub zajączka, oprószyć ją mąką, a następnie wypełnić masą.
Ciasto piec na dolnym piętrze piekarnika ok. 40min w 180C. Pozostawić do wystygnięcia w foremce, następnie wyrównać spód wypieku ostrym nożem.
Dowolnie ozdobić (ja zazwyczaj posypuję cukrem pudrem).
Smacznego!
(Przepis niestety bez zdjęcia, ale mam nadzieję, że z czasem uda mi się je zamieścić.)
(przepis pochodzi z opakowania foremki wielkanocnej, przetłumaczony przeze mnie z j. angielskiego)
Składniki:
- 60g masła lub margaryny
- 60g cukru
- 1 op. Cukru waniliowego
- szczypta soli
- 2 jajka
- 1 łyżeczka rumu
- 60g mielonych orzechów
- 60g mąki kukurydzianej
- 60g skrobi kukurydzianej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Sposób przygotowania:
Wszystkie składniki łączyć ze sobą w kolejności podanej powyżej. Wymieszać dokładnie, w celu uzyskania jednolitej masy.
Wysmarować formę do baranka lub zajączka, oprószyć ją mąką, a następnie wypełnić masą.
Ciasto piec na dolnym piętrze piekarnika ok. 40min w 180C. Pozostawić do wystygnięcia w foremce, następnie wyrównać spód wypieku ostrym nożem.
Dowolnie ozdobić (ja zazwyczaj posypuję cukrem pudrem).
Smacznego!

(Przepis niestety bez zdjęcia, ale mam nadzieję, że z czasem uda mi się je zamieścić.)