- Lis 28, 2005
- 33,472
- 5,611
- 113
Banica
Źródło przepisu - Beata Lipov "Bułgaria na talerzu"
Składniki:
500 g mąki
8 łyżek letniej wody
2 łyżki oleju
łyżeczka octu lub łyżka soku z cytryny
sól
400 g bryndzy
4 jajka
szklanka mleka
150 g masła
Wykonanie:
Z mąki, wody, octu i soli wyrobić gładkie, dość twarde ciasto, podzielić je na 4 bułeczki, posmarować olejem i odstawić w ciepłe miejsce na pół godziny.
Ser rozkruszyć, polączyć z mlekiem i jajkami.
Posmarować masłem okrąglą formę.
Pierwszą bułeczkę z ciasta rozwałkować bardzo cienko, by było niemal przezroczyste. Nałożyć 1/4 farszu i zrolować. Ułożyć w formie zaczynając od środka w kształt przypominający muszlę ślimaka. Pozostałe bułeczki przygotować w powyższy sposób, doklejając do ślimaka kolejne zwoje. Przygotowany strudel polać roztopionym masłem i piec 40 minut w dobrze nagrzanym piekarniku.
Można jeść na ciepło i na zimno.
Moje uwagi:
Piekłam z tego przepisu lata temu, a dziś zrobiłam wersję mini z resztek ciasta, które mi zostało z przepisu na rodopską banicę i jednej czwartej farszu. Zamiast bryndzy wzięłam lidlowski ser solankowy typu bałkańskiego.
Bardzo smaczna.
Źródło przepisu - Beata Lipov "Bułgaria na talerzu"
Składniki:
500 g mąki
8 łyżek letniej wody
2 łyżki oleju
łyżeczka octu lub łyżka soku z cytryny
sól
400 g bryndzy
4 jajka
szklanka mleka
150 g masła
Wykonanie:
Z mąki, wody, octu i soli wyrobić gładkie, dość twarde ciasto, podzielić je na 4 bułeczki, posmarować olejem i odstawić w ciepłe miejsce na pół godziny.
Ser rozkruszyć, polączyć z mlekiem i jajkami.
Posmarować masłem okrąglą formę.
Pierwszą bułeczkę z ciasta rozwałkować bardzo cienko, by było niemal przezroczyste. Nałożyć 1/4 farszu i zrolować. Ułożyć w formie zaczynając od środka w kształt przypominający muszlę ślimaka. Pozostałe bułeczki przygotować w powyższy sposób, doklejając do ślimaka kolejne zwoje. Przygotowany strudel polać roztopionym masłem i piec 40 minut w dobrze nagrzanym piekarniku.
Można jeść na ciepło i na zimno.
Moje uwagi:
Piekłam z tego przepisu lata temu, a dziś zrobiłam wersję mini z resztek ciasta, które mi zostało z przepisu na rodopską banicę i jednej czwartej farszu. Zamiast bryndzy wzięłam lidlowski ser solankowy typu bałkańskiego.
Bardzo smaczna.
Załączniki
Ostatnią edycję dokonał moderator: