- Kwi 23, 2006
- 1,690
- 0
- 0
Zdjęcia nie ma, jak zrobię przy następnym serniku, to dodam.
Przepis pochodzi z pisma Le Menu.
Sernik denny
Sernik właściwy:
Sernik wierzchni:
Wykonanie:
Moje uwagi:
Przepis pochodzi z pisma Le Menu.
Sernik denny
- 60 g ciasteczek amaretti
- 120 g maślanych herbatników
- 80 g rozpuszczonego masła
Sernik właściwy:
- 300 g rabarbaru, umytego i pokrojonego w kawałki
- 2 łyżki wody
- 7 płatów żelatyny (ok 13 g)
- 2 żółtka
- 180 g cukru
- 1/2 paczki cukru waniliowego
- 1 łyżka ciepłej wody
- 1 łyżka soku z cytryny
- 300 g homogenizowanego twarożku naturalnego
- 2 białka ubite na sztywno
- 200ml śmietanki ubitej na sztywno
Sernik wierzchni:
- 200 ml wody
- sok z 1/2 cytryny
- 130 g cukru
- 200 g rabarbaru, umytego i pokrojonego w słupi 4x1cm
- 3 płatki żelatyny (ok 5g)
Wykonanie:
- Sernik denny. Pokruszyć ciastka, wymieszać z masłem, wyłożyć nimi tortownicę 24cm, upiec wp iekarniku rozgrzanym do 180 stopni na ok 8 minut. Ostudzić.
- Sernik właściwy. Do garnka wrzucić rabarbar, dodać wody i gotować na małym ogniu przez 6-8 minut pod przykryciem aż rabarbar wymięknie. Zrobić z tego piure. Dodać namoczoną żelatynę, wymieszać, odstawić do przestudzenia.
Ubić żółtka z cukrem, cukrem waniliowym, wodą i sokiem z cytryny, aż do otrzymania masy puszystej i jednolitej (znaczy się aż cukier się rozpuści). Dodajemy twarożek, , dodajemy delikatnie białka, ubitą śmietankę, piure rabarbarowe. Wylewamy masę na Sernik denny, odstawiamy do lodówki na 3-4 godz. - Sernik wierzchni. Zagotować wodę z sokiem z cytryny i cukrem. Dodać rabarbar i gotować 3-5 minut (aby rabarbar się nie rozwalił). Dodać namoczoną żelatynę, rozpuścić ją delikatnie mieszając. Wylać masę na sernik, wstawić do lodówki na ok 1 godz.
Moje uwagi:
- żelatyny daję trochę więcej o jakieś 3 listki do masy (jest wtedy trochę bardziej sztywniejszy)
- jego wadą jest zbyt szybkie znikanie
- naprawdę znikazbyt szybko
- a rabarbar czasem się przypala (jak się go nie pilnuje)
- a sernik i tak szybko znika
- SmAcZnEgO