Zupa cebulowa z serem i grzankami.

kini1812

Well-known member
Mar 20, 2008
7,655
699
113
SKŁADNIKI (na mniej-więcej 4 porcje):
4 duże cebule
3/4 litra bulionu warzywnego
1 łyżka mąki
1/2 kostki masła
1 łyżka oleju
sól, pieprz
5-10 dag startego sera żółtego
bagietka

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

Cebule obrać, pokroić w krążki. Połowę masła i olej podgrzać, zeszklić cebulę. Podsmażoną cebulę oprószyć mąką i jeszcze chwilę smażyć. Wlać bulion, przyprawić solą i pieprzem, gotować 20-25 min.

Grzanki można podawać z zupą na dwa sposoby.

1: kroimy bagietkę na niezbyt grube kromki pozostałym masłem, posypujemy startym serem i zapiekamy w piekarniku. Grzanki podajemy na osobnym talerzu.
2: kroimy bagietkę na niezbyt grube kromki, smarujemy masłem, 'suszymy' w piekarniku. Grzanki kładziemy na spód miski posypujemy dość dużą warstwą sera. Zalewamy zupą.

BON APPETIT.
mniam.gif
lecker.gif
icon_smile.gif




przepis z czasopisma kulinarnego Mniam Mniam.
icon_smile.gif
 
Ostatnią edycję dokonał moderator: