- Gru 22, 2004
- 22,404
- 0
- 0
wypróbowalam mase przepisow, ale te z Alforda Home Baking najbardziej mi smakuja za wszystkich
3 szklanki maki+ łyżeczka soli z czubkiem + łyżeczka proszku do pieczenia
115 g smalcu
1 szklanka ciepłej wody (a nie gorącej! z goracej wychodza twardsze tortille i czuc smalec)
metoda malakserowa:
posiekać w malakserze. Dodać 1 szklankę letniej wody.
metoda mikserowa (kicio np) - PREFEROWANA i moim zdaniem dająca najlepsze ciasto
smalec powrzucac w malych kosteczkach do mąki wymieszanej z proszkiem i solą, zmiksować, dodac wode i jeszcze troche pomiksowac.
mozna tez zrobic w malakserze:
posiekać w malakserze. Dodać 1 szklankę letniej wody.
Ostawić na godzinkę co najmniej owiniete w folię. Wałkować nie przekładając na druga stronę i smazyc na goracej patelni najlepiej żeliwnej. klasc jedna na drugiej, zeby nie zesztywniały.
3 szklanki maki+ łyżeczka soli z czubkiem + łyżeczka proszku do pieczenia
115 g smalcu
1 szklanka ciepłej wody (a nie gorącej! z goracej wychodza twardsze tortille i czuc smalec)
metoda malakserowa:
posiekać w malakserze. Dodać 1 szklankę letniej wody.
metoda mikserowa (kicio np) - PREFEROWANA i moim zdaniem dająca najlepsze ciasto
smalec powrzucac w malych kosteczkach do mąki wymieszanej z proszkiem i solą, zmiksować, dodac wode i jeszcze troche pomiksowac.
mozna tez zrobic w malakserze:
posiekać w malakserze. Dodać 1 szklankę letniej wody.
Ostawić na godzinkę co najmniej owiniete w folię. Wałkować nie przekładając na druga stronę i smazyc na goracej patelni najlepiej żeliwnej. klasc jedna na drugiej, zeby nie zesztywniały.