SOCZEWIAKI
Przepis do przetestowania
http://www.prezzemoloefinocchio.it/modules...?articleid=2922
Przygotowanie soczewiakow mozna zobaczyc na zdjeciach.
Ciasto:
750 g ziemniakow
200 g maki
1 jajko
sol
- ziemniaki ugotowac razem ze skorka, obrac i rozgniesc na miazge
- dodac sol, jajko i make / te ostatnia po trochu /
- wyrabiac ciasto najpierw w misce, a potem na stolnicy / ciasto musi byc
lepkie /
Farsz:
100 g soczewicy ugotowanej na miekko
1 cebula
1 zabek czosnku
sol
pieprz
- przetrzec wszystko / mozna to zrobic tzw. minipimerem, czyli "zyrafa" / na
miekka paste / nie moze byc plynna /
- jesli trzeba, mozna dodac troche oliwy
Formowanie buleczek:
- formowac buleczki palcami uprzednio obsypanymi maka
- kulke ciasta rozplaszczyc, na srodku polozyc troche farszu, zamknac calosc i
ulozyc na blasze sklejeniem do dolu
- buleczki posmarowac zoltkiem
- piec przez 25 minut w temperaturze 180°
- mozna je jesc na cieplo i na zimno
- mozna takze zamrazac
Przepis do przetestowania
http://www.prezzemoloefinocchio.it/modules...?articleid=2922
Przygotowanie soczewiakow mozna zobaczyc na zdjeciach.
Ciasto:
750 g ziemniakow
200 g maki
1 jajko
sol
- ziemniaki ugotowac razem ze skorka, obrac i rozgniesc na miazge
- dodac sol, jajko i make / te ostatnia po trochu /
- wyrabiac ciasto najpierw w misce, a potem na stolnicy / ciasto musi byc
lepkie /
Farsz:
100 g soczewicy ugotowanej na miekko
1 cebula
1 zabek czosnku
sol
pieprz
- przetrzec wszystko / mozna to zrobic tzw. minipimerem, czyli "zyrafa" / na
miekka paste / nie moze byc plynna /
- jesli trzeba, mozna dodac troche oliwy
Formowanie buleczek:
- formowac buleczki palcami uprzednio obsypanymi maka
- kulke ciasta rozplaszczyc, na srodku polozyc troche farszu, zamknac calosc i
ulozyc na blasze sklejeniem do dolu
- buleczki posmarowac zoltkiem
- piec przez 25 minut w temperaturze 180°
- mozna je jesc na cieplo i na zimno
- mozna takze zamrazac