Schab pieczony/duszony w mleku*

Vanilka

Member
Sie 9, 2010
546
0
0
Schab zrobiłam na niedzielę i wyszedł naprawdę dobry. Nie wiązałam sznurkiem, bo nie widziałam takiej potrzeby, obsmażyłam go tylko na suchej patelni. Zalałam mlekiem (na drugi raz mleko najpierw podgrzeję, bo w piekarniku za długo to trwało) i dodałam czosnek. Po pieczeniu mleko zagęściłam mąką ziemniaczaną, zmiksowałam i wyszedł dobry sos.
 

Polandia

Member
Paź 16, 2010
2
0
0
BeataSz @ 10 Dec 2004 napisał:
index.php?act=findpost&pid=36097Wychodzi z niego soczysta delikatna wędlinka:

Ładny kawałek schabu natrzeć solą czosnkiem i majerankiem ew. innymi ulubionymi przyprawami. Zawinąć w worek foliowy i włożyć na 2-3 dni do lodówki. Obwiązać sznurkiem jak baleron, obsmażyć ze wszystkich stron na niewielkiej ilości tłuszczu. Włożyć do naczynia żaroodpornego, zalać mlekiem, tak aby cały był zanurzony lub, jeśli nie będzie, obracać mięso w czasie pieczenia co jakiś czas. Piec w piekarniku pod przykryciem ok. 40 minut ( powinno być na 1 kg mięsa 1 godzina pieczenia, ale ja schab piekę krócej) albo dusić na wierzchu, na gazie też pod przykryciem.
Zostawić w mleku do wystudzenia.
Beatko, mam pytanie
Mleko w którym będę dusiła schabik czy nie powinno być doprawione, bo mam wrażenie, że to co wetrę w mięsko wypłynie do mleka i może być schab niedoprawiony.
Pozdrawiam
 

BeataSz

Member
Wrz 23, 2004
10,244
1
38
nigdy nie doprawiam mleka i mięso jest OK, ale możesz doprawić, z pewnością nie zaszkodzi, zwłaszcza jak się chce z mleka potem jakiś sos zrobić ( ja wylewam).
 

Mała_Mi

Member
Lis 21, 2006
15,028
2
0
Polandia @ 17 Nov 2010 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1049897Mleko w którym będę dusiła schabik czy nie powinno być doprawione, bo mam wrażenie, że to co wetrę w mięsko wypłynie do mleka i może być schab niedoprawiony.
Jeśli wychodzisz z takiego założenia i tak się stanie, to tym samym mleko doprawi się automatyczne
icon_wink.gif
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

aguś25

Member
Lis 30, 2009
353
0
0
Schabik leży już w lodówce . Napanierowany musztardą , solą , białym pieprzem . Jutro pieczenie . Mam nadzieje że wyjdzie smaczny bo co prawda w przepisie nie ma mowy o musztardzie . Tak teraz się zastanawiam czy nie lepiej byłoby posolić przed samym pieczeniem ? mmm troche za późno na takie pytania
icon_smile.gif
 

Xavierka

Member
Lip 13, 2009
137
0
0
Zrobiłam ów mięsko, nawet dobre chociaż trochę suchawe, ale najważniejsze, że dobre, sos grudkowaty ale także niczego sobie w smaku.
icon_mrgreen.gif


Na pewno z całgo przepisu zaadoptuję sposób ładowania śliwek do środka.
daumen.gif
 

Załączniki

  • P4010023.JPG
    P4010023.JPG
    136.9 KB · Wyświetleń: 0
  • P4010024.JPG
    P4010024.JPG
    161.8 KB · Wyświetleń: 0

vana

Member
Lis 7, 2008
5,394
0
0
robiłam ostatnio, bo miałam kawałek schabu do wykorzystania.
mięso rozcięłam, natarłam czosnkiem i tymiankiem, zwinęłam jak roladę, związałam sznurkiem i pozostawiłam do marynowania.
gotowałam nie w mleku, a w maślance. wyszedł soczysty i (podobno) bardzo smaczny.
dziękuję za przepis!
wink.gif
 

ela64

Member
Paź 22, 2009
6
0
0
BeataSz @ 10 Dec 2004 napisał:
index.php?act=findpost&pid=36097Wychodzi z niego soczysta delikatna wędlinka:

Ładny kawałek schabu natrzeć solą czosnkiem i majerankiem ew. innymi ulubionymi przyprawami. Zawinąć w worek foliowy i włożyć na 2-3 dni do lodówki. Obwiązać sznurkiem jak baleron, obsmażyć ze wszystkich stron na niewielkiej ilości tłuszczu. Włożyć do naczynia żaroodpornego, zalać mlekiem, tak aby cały był zanurzony lub, jeśli nie będzie, obracać mięso w czasie pieczenia co jakiś czas. Piec w piekarniku pod przykryciem ok. 40 minut ( powinno być na 1 kg mięsa 1 godzina pieczenia, ale ja schab piekę krócej) albo dusić na wierzchu, na gazie też pod przykryciem.
Zostawić w mleku do wystudzenia.
a po moim schabie został smród przypalonego mleka nie tylko w piekarniku!!!!!!!!!!!!
co ja zrobiłam źle ??????? to mleko kipiało i przypalało się ...............
smak schabu po wystudzeniu też jak dla mnie był bez rewelacjii
 

Mała_Mi

Member
Lis 21, 2006
15,028
2
0
pewnie gotowalas na zbyt duzym ogniu,stad kipienie i przypalenie.
 

BeataSz

Member
Wrz 23, 2004
10,244
1
38
albo za pełno mleka nalałaś... wiadomo, ze mleko podnosi sie w czasie gotowania, wiec nigdy nie nalewam po brzegi. A zapachu przypalonego mleka nie zazdroszczę, przykro mi z powodu Twojej porażki
icon_frown.gif