- Wrz 23, 2004
- 10,244
- 1
- 38
przepis z książki "Kuchnia żydowska" C. Hymann
200 g miękkiego masła
200 g twarożku śmietankowego
2 łyżeczki cukru pudu
150 g przesianej mąki
szczypta soli
100 g posiekanych orzechów laskowych ( lub włoskich)
50 g cukru trzcinowego
4 łyżki kakao
2 łyżeczki cynamony
25 g stopionego masła
1 białko roztrzepane z odrobiną wody do posmarowania
cukier gruby kryształ do posypania
masło rozetrzeć dokładnie z serem, dodać mąkę z cukrem pudrem, zagnieść gładkie ciasto, zawinąć w folię i schować na noc do lodówki.
Posiekane orzechy wymieszać z cukrem, kakao i cynamonem.
Ciasto przekropić na pół, jedną część ponownie schować do lodówki, drugą rozwałkować w cienki placek o śr. ok 25 cm. Placek posmarować stopionym masłem, posypać orzechami z cynamonem, pokroić na 8 lub 16 równych części/klinów ( ja proponuję na 16, bo ładniejsze rogaliki wychodzą). Zwinąć rogaliki.
Z drugą częścią ciasta postąpić tak samo
Ułożyć na blasze, posmarować roztrzepanym nbiałkiem , posypać cukrem kryształem.
Piec ok 15-20 min w temp 180st. do zezłocenia ( ja piekłam w 160st. z termoobiegiem)
Ja część rogalików zrobiłam tylko z cukrem i cynamonem.
200 g miękkiego masła
200 g twarożku śmietankowego
2 łyżeczki cukru pudu
150 g przesianej mąki
szczypta soli
100 g posiekanych orzechów laskowych ( lub włoskich)
50 g cukru trzcinowego
4 łyżki kakao
2 łyżeczki cynamony
25 g stopionego masła
1 białko roztrzepane z odrobiną wody do posmarowania
cukier gruby kryształ do posypania
masło rozetrzeć dokładnie z serem, dodać mąkę z cukrem pudrem, zagnieść gładkie ciasto, zawinąć w folię i schować na noc do lodówki.
Posiekane orzechy wymieszać z cukrem, kakao i cynamonem.
Ciasto przekropić na pół, jedną część ponownie schować do lodówki, drugą rozwałkować w cienki placek o śr. ok 25 cm. Placek posmarować stopionym masłem, posypać orzechami z cynamonem, pokroić na 8 lub 16 równych części/klinów ( ja proponuję na 16, bo ładniejsze rogaliki wychodzą). Zwinąć rogaliki.
Z drugą częścią ciasta postąpić tak samo
Ułożyć na blasze, posmarować roztrzepanym nbiałkiem , posypać cukrem kryształem.
Piec ok 15-20 min w temp 180st. do zezłocenia ( ja piekłam w 160st. z termoobiegiem)
Ja część rogalików zrobiłam tylko z cukrem i cynamonem.