Rugelach (rogaliki)

BeataSz

Member
Wrz 23, 2004
10,244
1
38
przepis z książki "Kuchnia żydowska" C. Hymann

rugelach_005.jpg

200 g miękkiego masła
200 g twarożku śmietankowego
2 łyżeczki cukru pudu
150 g przesianej mąki
szczypta soli
100 g posiekanych orzechów laskowych ( lub włoskich)
50 g cukru trzcinowego
4 łyżki kakao
2 łyżeczki cynamony
25 g stopionego masła
1 białko roztrzepane z odrobiną wody do posmarowania
cukier gruby kryształ do posypania

masło rozetrzeć dokładnie z serem, dodać mąkę z cukrem pudrem, zagnieść gładkie ciasto, zawinąć w folię i schować na noc do lodówki.

Posiekane orzechy wymieszać z cukrem, kakao i cynamonem.

Ciasto przekropić na pół, jedną część ponownie schować do lodówki, drugą rozwałkować w cienki placek o śr. ok 25 cm. Placek posmarować stopionym masłem, posypać orzechami z cynamonem, pokroić na 8 lub 16 równych części/klinów ( ja proponuję na 16, bo ładniejsze rogaliki wychodzą). Zwinąć rogaliki.
Z drugą częścią ciasta postąpić tak samo
icon_wink.gif

Ułożyć na blasze, posmarować roztrzepanym nbiałkiem , posypać cukrem kryształem.
Piec ok 15-20 min w temp 180st. do zezłocenia ( ja piekłam w 160st. z termoobiegiem)

Ja część rogalików zrobiłam tylko z cukrem i cynamonem.
rugelach_012.jpg
 

Załączniki

  • rugelach_005.jpg
    rugelach_005.jpg
    39.8 KB · Wyświetleń: 10
  • rugelach_012.jpg
    rugelach_012.jpg
    31.8 KB · Wyświetleń: 10

samanta

Member
Sie 19, 2007
16,197
1
0
To też na wyjazd?
 

samanta

Member
Sie 19, 2007
16,197
1
0