Kurczak po baskijsku (moj osobisty przeboj)
1 kura w kawalkach albo 4 udka
1 duza puszka pomidorow bez skorki
2 papryki (najlepiej czerwona, albo czerwona+zielona)
3 cebule (w oryginale szalotki)
2 lyski olicy
5 lyzek maki
1 filizanka bialego wytrawnego wina
sol, pieprz
Cebule obrac i posiekac. Papryki wypatroszyc i pokroic w paski. Przyprawic i oproszyc maka kurze udka.
W szybkowarze rozgrzac oliwe, zrumienic na niej kurczaka. Dorzucic cebule i papryke ciagle mieszajac, potem pomidory wraz z ich sosem. Przyprawic, zamknac.
Kiedy zacznie gwizdac, zmniejszyc ogien i gotowac 15 minut.
Podawac posypane natka pietruszki.
Czy : 2 lyski olicy
to 2 lyżki oliwy ?
I czy naprawdę prócz sosu z pomidorów i filizanki wina nie dodaje się już żadnego płynu? Na mój gust to się ma dużą szansę przypalic w szybkowarze.
pozdrawiam
bielok