Pomidory na zimową pomidorówkę

Layla

Member
Kwi 20, 2005
2,869
1
0
Bardzo prosty sposób by w zimie zrobić pomidorówkę z własnych pomidorów.
Tak robiła moja mama, tak robię i ja.

Kupujemy pomidorki, Najlepiej gatunek LIMO, takie podłużne ( najlepiej wchodzą do słoika), ale mogą być i inne. pomidory myjemy, wycinamy zielone środki, kroimy na ćwiartki, ósemki jak nam pasuje. Ciasno układamy pomidory w słoikach, by nie było wolnego miejsca. Na wierzch wsypujemy niewielką płaską łyżkę soli. Zakręcamy mocno pokrywki i pasteryzujemy ok. 30 minut. A w zimie otwieramy, gotujemy,przecieramy i mamy pyszną zupkę z pomidorków własnej "produkcji". Tak robi moja Mama.
Ja wprowadziłam innowacje dodając obraną cebulę pokrojoną w ćwiartkę bez twardej końcówki, i dwa ząbki czosnku, pomidory i wszystko upchane do granic możliwości. Zalewam przegotowaną ostudzoną wodą po brzerzek, zakrecam pokrywki i pasteryzuję ok. 30 minut.
Polecam!