pierś z kaczki pieczona

BeataSz

Member
Wrz 23, 2004
10,244
1
38
porcja dla 1 osoby ( lub 2, jeśli pierś duża i podamy z dodatkami)

1 pierś z kaczki ( pojedyncza)
4-5 łyżek żurawiny ( ja miałam mrożoną)
2 łyżki miodu
sól, pieprz, majeranek.

Pierś umyć, osuszyć, naciąć skórę w kratkę, natrzeć solą, pieprzem i majerankiem, zostawić w lodówce na conajmniej 1 godzinę. Obsmażyć na suchej patelni najpierw stroną ze skórą, tak aby wytopić tłuszcz ok. 7-8 minut, potem z drugiej strony ok. 4 min. Włożyć wraz z tłuszczem do naczynia żaroodpornego, przykryć i wstawić do nagrzanego do 180 st. piekarnika-piec ok. 8 minut., zostawić aby chwilę odpoczęła. W czasie gdy kaczka się piecze, na patelnię po smażeniu wrzucić żurawinę i poddusić pod przykryciem aż puści sok, następnie dodać miód, chwilę pogotować, na koniec dodać tłuszcz i smak spod pieczenia, jeszcze chwilę pogotować ( 1-2 min) aż nabierze odp. konsystencji. Pierś pokroić w ukośne plastry i podawać z sosem oraz np. z ziemniakami.
ja z lenistwa jadłam bez niczego
icon_wink.gif


pier__z_kaczki_w_sosie_zurawinowo_miodowym_010.jpg
 

Załączniki

  • pier__z_kaczki_w_sosie_zurawinowo_miodowym_010.jpg
    pier__z_kaczki_w_sosie_zurawinowo_miodowym_010.jpg
    77 KB · Wyświetleń: 0
Ostatnią edycję dokonał moderator: