Elka @ 12 Sep 2013 napisał:index.php?act=findpost&pid=1467426Joanno, mysle, ze qd wykreci siebo muchammara jest na Cinie w kilku postaciach
yrsa @ 12 Sep 2013 napisał:index.php?act=findpost&pid=1467475Hazo, a zdradzisz, gdzie się kupuje takie fajne słoiki?Tutaj: http://www.tradismak.pl/pl/p/Sloik-szklany-a-280-ml/342
Uwielbiam ten rodzaj słoików. Małe, z szerokim otworem, a pokrywki są tak sprytnie wyprofilowane, że bardzo stabilnie da się ustawiać jeden na drugim. Dziś znów kurier przyniósł mi kolejne 20 sztuk.
hazo @ 12 Sep 2013 napisał:index.php?act=findpost&pid=1467498pokrywki są tak sprytnie wyprofilowane, że bardzo stabilnie da się ustawiać jeden na drugim.Czy to znaczy, że te słoiki wymagają specjalnych pokrywek i standardowe nakrętki nie pasują?
LaKafka @ 3 Oct 2014 napisał:index.php?act=findpost&pid=1543917Chciałam zrobić tę paprykę, ale chyba nie rozumiem do końca przepisu:
- Czy oliwę należy dodać przed tym odstawieniem na 24 h czy dopiero do podgrzewanej marynaty (tu widzę po komentarzach, że metody są różne)?
- Czy wystarczy zalać paprykę gorącą marynatą i nie pasteryzować? Mam złe doświadczenia z przetworami z czosnkiem, które nie były pasteryzowane. Może to wina czosnku, wszędzie piszą "polski" ale kto wie.
- A jeśli pasteryzować, to czy po co zalewać podgrzaną marynatą, można zimną?
- Czy mogę tam jeszcze ziółek jakiś sypnąć? tymianek? oregano?
Ja jestem mało doświadczona w przetworach, więc pytam. Połówek przyniósł dziś rano 5 kg wór papryki z bazarku i chciałam ją przerobić jakoś bez octu.Sama sobie odpowiem, skoro nikt inny nie odpisał:
Zrobiłam wszystko tak, jak w podstawowym podanym przepisie - papryka upieczona zalana cytrynową marynatą, odstawiona na 24 h. Następnie odcedzoną paprykę włożyłam do słoików, marynatę wymieszałam z oliwą (tu jedyna zmiana, dałam jej znacznie mniej, 200 ml może?), podgrzałam, zalałam paprykę w słoikach. Nie pasteryzowałam. Stoi ponad 2 tygodnie, nic się nie psuje. Wyniosę do piwnicy, bo inaczej zjedzą mi wszystko.
Papryka przepyszna, przepis bardzo ciekawy, szkoda, że mało precyzyjny i trzeba się domyślać o co chodzi. Jak ktoś robi przetwory od dekad to się zna i pewnie wie co można zmienić i jak poprawić. Ja jestem początkująca w tej dziedzinie (miło po 40-ce być w czymś początkującą) więc ciągle mam wątpliwości.
hazo @ 26 Aug 2015 napisał:index.php?act=findpost&pid=1586755Wg mnie skórka i sok z cytryny są niezbędne.
Można dać trochę mniej skórki, ale sok musi być, żeby papryki miały się w czym zamarynować. Ja nie czuję w gotowej papryce kwasu.o to mi chodziło, jeśli nie jest kwaśna to super, dziękuję Hazo
Ta strona internetowa uzywa plikow cookies (tzw. ciasteczka) w celach funktionalnych. Przez dalsze uzytkowanie strony akceptujesz pliki cookies.
Informacje do plikow cookies i mozliwowsci ich wylaczenia