Peperonata balsamiczna
1 kg miesistej papryki / czerwonej, zoltej i zielonej z przewaga czerwonej /
500 g dojrzalych pomidorow / 300 g przecieru pomidorowego, NIE koncentratu /
500 g cebuli
1 szczypta cukru
3-4 lyzki oliwy z oliwek extravergine
1 lyzka miodu
1 lyzka octu balsamicznego / czerwonego winnego /
sol
ziola aromatyczne wg uznania / bazylia, oregano, tymianek /
- cebule pokroic w poltalarki
- papryke umyc, oczyscic i pokroic w paski
- oliwe rozgrzac na glebokiej patelni, wrzucic cebule, posypac szczypta cukru i zeszklic
- dodac papryke, przykryc i dusic przez 10 minut
- doprawic modem i octem balsamicznym / winnnym /
- przykryc i dusic przez dalsze 10 minut
- dodac pomidory pokrojone w kostke / bez skorek i mozliwie bez pestek / lub przecier pomidorowy
- dusic az do uzyskania odpowiedniej miekkosci papryki
- doprawic sola oraz ziolami aromatycznymi
- podawac na cieplo lub zimno / odgrzewana smakuje jeszcze lepiej /
1 kg miesistej papryki / czerwonej, zoltej i zielonej z przewaga czerwonej /
500 g dojrzalych pomidorow / 300 g przecieru pomidorowego, NIE koncentratu /
500 g cebuli
1 szczypta cukru
3-4 lyzki oliwy z oliwek extravergine
1 lyzka miodu
1 lyzka octu balsamicznego / czerwonego winnego /
sol
ziola aromatyczne wg uznania / bazylia, oregano, tymianek /
- cebule pokroic w poltalarki
- papryke umyc, oczyscic i pokroic w paski
- oliwe rozgrzac na glebokiej patelni, wrzucic cebule, posypac szczypta cukru i zeszklic
- dodac papryke, przykryc i dusic przez 10 minut
- doprawic modem i octem balsamicznym / winnnym /
- przykryc i dusic przez dalsze 10 minut
- dodac pomidory pokrojone w kostke / bez skorek i mozliwie bez pestek / lub przecier pomidorowy
- dusic az do uzyskania odpowiedniej miekkosci papryki
- doprawic sola oraz ziolami aromatycznymi
- podawac na cieplo lub zimno / odgrzewana smakuje jeszcze lepiej /