Pani Walewska

kamila

Moderator
Członek ekipy
Wrz 13, 2004
11,874
0
0
składniki
4 żółtka, 4 białka
3/4 szklanku cukru do ciasta
1/2 szklanki cukru do piany
4 łyżki cukru do budyniu
2-3 szklanki mąki
łyżeczka proszku do pieczenia
2 kostki masła śmietankowego
budyń śmietankowy
1,5 szklanki mleka
powidła śliwkowe
orzechy włoskie
rodzynki

sposób przygotowania
Z żółtek, cukru, mąki z proszkiem i masła zagnieść lekkie ciasto.
Ubić pianę z białek z cukrem.
Ugotować budyń śmietankowy, przestudzić. Rozkręcić masło i dodawać po łyżce zimny budyń, aż do połączenia całości. Można dodać klilka kropel alkoholu dla złamania słodyczy budyniu.
Kruche ciasto podzielić na 2 części.

Blacha I - dół ciasta
- ciasto
- powidła śliwkowe
- piana z białek
- orzechy _ rodzynki

Blacha II - góra ciasta
- ciasto
- powidła śliwkowe
- piana z białek
- orzechy włoskie

Oba placki pieczemy ok 25 minut w 180 stopniach. Studzimy i przekładamy masą budyniową.

walewska12bv.jpg


walewska4ju.jpg
 

sylwia18

Member
Wrz 24, 2005
3,577
0
0
o kurcze Kamilo :shock: ale pięknie i pociągająco wygląda to Twoje ciacho
icon_razz.gif
po co ja tu w ogóle wchodze jak na diecie jestem...chyba oczy tylko pocieszyć 8) spadam stąd bo jeszcze mi sie zachce tej skrytobójczej i przebiegłej stefanki czychającej na mnie w lodówce :twisted:
 

Malgosimi

Member
Gru 22, 2004
22,404
0
0
zdolniacha jesteś - piekne sa wszystkie Twoje ciasta-torty warstwowe!
 

BeataSz

Member
Wrz 23, 2004
10,244
1
38
Ja też dziś wstawiłam zdjęcia swojej pani Walewskiej
Dzięki kamila za przypomnienie tym swoim przepisem
Zrobiłam na Wielkanoc, placki swoje smarowałam powidłami śliwkowymi wymieszanymi z dżemem z czarnej porzeczki, co dodało ciastu bardzo ciekawego smaku, takie lekko kwaskowate mi wyszło. Lubię bardzo to ciasto
 

JotHa

Moderator
Członek ekipy
Wrz 20, 2004
22,942
0
36
Czyli ciasto z jednej blachy naklada sie na druga tak ? A to problem, bo nie mam dwoch identycznych blach, a patrzec na skladniki, trudno cale ciasto wczesneij upieczone wyjac z blachy i w niej piec nastepne
icon_sad.gif
 

sylwia18

Member
Wrz 24, 2005
3,577
0
0
JotHa ja też nie mam 2 takich samych blach i upiekłam najpierw jedno ciasto, wyjęłam je i upiekłam drugie
icon_smile.gif
nie miałam problemu z wyjeciem go z blachy
icon_smile.gif
 

JotHa

Moderator
Członek ekipy
Wrz 20, 2004
22,942
0
36
Sylwia dobre wiesci przynosisz Dzieki
A jakiej wiekosci blaszka obowiazuje ?
 

sylwia18

Member
Wrz 24, 2005
3,577
0
0
o kurcze, zapomniałam że ja piekłam to w tortownicy :oops: pewnie dlatego łatwo mi się wyjmowało ciasto ;) w każdym razie moja tortownica ma 30cm i do tej wielkości ciasta było idealnie
icon_smile.gif