Ozdoby z masy cukrowej krok po kroku

Marta12

Member
Kwi 21, 2013
341
0
0
KOCHANA ani się oglądniesz a będziesz śmigać masą jak ten co żągluje ciastem na pizzę
icon_lol.gif
 

asikozk

Member
Maj 25, 2013
12
0
0
Dziewczyny, próbowałam dzisiaj zrobić swoje pierwsze kwiatki i kokardki. Jestem całkowitą świeżynką w temacie masy, więc chciałam zacząć od najłatwiejszych ozdób. Kwiatek mi wyszedł ale tylko róża w pączku wyszła idealnie
icon_smile.gif
Mam za to problem z kokardą, która mi się szalenie podoba i chcę się jej nauczyć, stąd moje pytania dotyczące poszczególnych kroków wykonania:

1) wycinam paski, owijam nimi rurkę (żeby kokarda była 3D) i zlepiam końce. Po jakimś czasie ta wypukłość 3D pięknie zastyga. Ale kiedy już zastygnie na tyle, żebym mogła zdjąć ją z rurki, to wtedy jest zbyt twarda, żeby złączyć ze sobą pozostałe elementy. Na Boga, wytłumaczcie, co robię nie tak!

2) Jak złączyć elementy w przypadku, kiedy kokarda nie ma tylko 2 paseczków z boku, ale chciałabym zrobić taką "na bogato". Czy wtedy każdy element mam nakładać na siebie i tworzyć w ten sposób taką piramidkę, a na samym końcu owinąć środek kolejnym paskiem?

Mam nadzieje, że zrozumiecie moje problemy i jako doświadczone tortomaniaczki pomożecie mi je rozwiązać
icon_smile.gif
Na tym etapie niestety mam tylko masę...pytań!
icon_smile.gif
 

Sierotka3m

Member
Mar 23, 2010
598
0
0
ad.1 Zrobiłabym tak: nawinęła paski na rurki (tzn każdy pasek na osobną rurkę), połączyła obie części i tak pozostawiła do wyschnięcia.
 

Sylwia01

Member
Lip 27, 2013
7
0
0
547680_495333597216682_1713191620_n_1_.jpgWitam. Od dłuższego czasu "śledzę" Waszw dyskusję i nie ukrywam, że czerpię z nich wiedzę. Jeśli można to pochwalę się swoimi cudeńkami. Jestem samoukiem, tak troszkę z netu, troszkę z telewizji Bady....
 

Załączniki

  • 547680_495333597216682_1713191620_n_1_.jpg
    547680_495333597216682_1713191620_n_1_.jpg
    27 KB · Wyświetleń: 0
  • 969795_495331340550241_2055977857_n_1_.jpg
    969795_495331340550241_2055977857_n_1_.jpg
    21.2 KB · Wyświetleń: 0
  • 1002303_494814287268613_1921920529_n_1_.jpg
    1002303_494814287268613_1921920529_n_1_.jpg
    41.4 KB · Wyświetleń: 0
  • 18408_494814330601942_934111800_n_1_.jpg
    18408_494814330601942_934111800_n_1_.jpg
    19.7 KB · Wyświetleń: 0

JAM

Member
Kwi 9, 2013
1,458
0
0
Sylwia01 torciki cudne
freu.gif
może zauważyłaś że na torciki mamy osobny temat https://www.cincin.cc/index.php?showtopic=33167&hl= i tam się chwalimy i wymieniamy doświadczeniami. Ten temat jest odnośnie poszczególnych elementów na tort. Z instrukcjami co i jak
icon_smile.gif


asikozk o kokardach ja pisałam tu https://www.cincin.cc/index.php?s=&show...t&p=1442021 i tutaj https://www.cincin.cc/index.php?s=&show...t&p=1442033 trzeba wyczuć moment pomiędzy miękką a już wyschniętą masą , lub od razu miękką układać podkładając rurki .... Ta pełna kokarda jest sztywna bo musi być dobrze wyschnięta by połączyć i się nie zdeformowała. Dlatego powinna być dobrze dopasowana i można ją podklejać lukrem królewskim dobrze trzyma i wypełnia szczeliny
icon_smile.gif
A pojedyncza to czekam aż wyschną , złączone razem, "skrzydełka" kokardy a resztę przyklejam miękkie lepiej się formuje .

mam nadzieje że pisze zrozumiale
icon_razz.gif


Siwa jaką masę robisz ? może coś doradzimy?
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Judyta050

Member
Lip 29, 2013
235
0
0
witam wszystkich serdecznie:) jestem tu nowa zarejestrowałam sie bo mam pewien problem z masą cukrową ...otórz przy robieniu figurek masa zasychająć pęka i nie wiem dlaczego może macie jakieś pomysły napewno ktoś juz tego doświadczył?
 

JAM

Member
Kwi 9, 2013
1,458
0
0
Judyta050 @ 29 Jul 2013 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1456736witam wszystkich serdecznie:) jestem tu nowa zarejestrowałam sie bo mam pewien problem z masą cukrową ...otórz przy robieniu figurek masa zasychająć pęka i nie wiem dlaczego może macie jakieś pomysły napewno ktoś juz tego doświadczył?
Witaj Judyta
icon_smile.gif
Napisz proszę jaki masz przepis na masę (składniki, proporcje) może coś poradzimy
icon_smile.gif
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Judyta050

Member
Lip 29, 2013
235
0
0
oooo dzieki JAM ze odpisałaś dopiero dzisiaj tu zajżałam
icon_lol.gif
ponieważ tak mi sie spodobał inny wątek że o tym zapomniałam. Otórz ja robie mase z :
-600-800g cukru pudru
-60g glukozy
-4 łyżeczki żelatyny
-3 łyżeczki palmy
-aromat
mimo iż zawsze używam tyc samych proporcji to nieraz dodaje jeszcze cukru a czasem sporo go odejmuje wiec wydaje mi sie że to zalezy od wilgotnosci powietrza
icon_smile.gif
inaczej jak akurat coś gotuje a inaczej jak piękne słoneczko.
 

gosiakw

Member
Sty 12, 2013
83
0
6
Judyta050 ja robię tak:
800g pudru (często wchodzi mniej)
3 łyżeczki żelatyny
100g glukozy
70ml wody
3 łyżeczki planty
ewentualnie olejek pomarańczowy lub cytrynowy
Przepis podała kiedyś Jo_anna i jak dla mnie rewelacja! jest super plastyczna i fajnie się z niej lepi figurki
 

Judyta050

Member
Lip 29, 2013
235
0
0
Przepis bardzo podobny tyle ze mniej żelatyny a wiecej glukozy...
moja masa też jest w miare plastyna ale gdy jest świeza pózniej to musze dodawać puder i robi sie krucha no i kokarde bardzo cieżko ulepić bo sie rwie a gdy zasycha to pęka....
Dziekuje że tu zajrzałaś i odpisałas:)
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

JAM

Member
Kwi 9, 2013
1,458
0
0
Szybki patent na śliniaczek, słomka lekko ściśnięta z jednej strony na kształt łezki.
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

faraula

Member
Wrz 16, 2008
180
0
0
Widze, ze co rok o tej samej sierpniowo-wrzesniowej porze wchodze na forum i ciagle tylko podziwiam j mam nieodparta chec probowac i probowac... Wlasnie umylam przyrzady do plasteliny dla dzieci i kiedy mi w koncu dobrze wyjdzie weganska masa cukrowa, to sie pobawie... mam nadzieje. A Jam slicznosci pracochlonne robisz, bardzo mile dla oka. Wszystkie zdjevia tu prezentowane sa inspiracja
icon_smile.gif
)
 

kasia19

Member
Mar 7, 2013
158
0
0
Ostatnią edycję dokonał moderator:

JAM

Member
Kwi 9, 2013
1,458
0
0