Masa kajmakowa

larva95

Member
Sie 31, 2011
14
0
0
Wygląda i smakuje jak ta z gotowanego mleka skondensowanego
icon_smile.gif


1 szklankę cukru wsypać do wysokiego garnka z grubym dnem i na średnim ogniu,cały czas mieszając skarmelizować go. Kiedy karmel będzie miał złoto-bursztynowy kolor,wlać 2 szklanki mleka( koniecznie mieć na sobie rękawice kuchenne bo buchnie para,więc należy zachować ostrożność) i gotować dalej aż stwardniały karmel się rozpuści. Następnie zwiększyć ogień i gotować 30 minut,często mieszając,a pod koniec cały czas,aż masa mocno zgęstnieje,nabierze brązowego koloru i przy mieszaniu będzie widać dno_Oczywiście w miarę potrzeb można zmniejszać ogień i nie mieszać tak często,aczkolwiek czas przygotowania się wydłuży.Następnie przelać do słoiczka,wystudzić i schłodzić w lodówce,aż kajmak osiągnie odpowiednią konsystencję. Powinno wyjść ok.260 g masy kajmakowej.