Kapusta po gruzińsku,

kasha

Member
Wrz 25, 2004
20,571
2
0
Linka do filmiku

1 średnia główka kapusty
2-3 czerwone buraki
7 ząbków czosnku
pęczek liści selera bulwiastego
1 czerwona ostra papryczka chili (oczyszczona z pestek pokrojona na 1cm kawałki)
sól (na 1 litr wody 1,5 łyżki soli)


Z kapusty wyciąć głąb i pokroić na kawałki 1,5cm szerokości, tak jak tnie się jabłko na cząstki.
Buraki kroić na 3mm plastry.
Na spód słoja ułożyć połowę buraków,
na buraki połowę kapusty, poupychać ząbki czosnku i kawałeczki papryki
przykryć nacią selera
położyć drugą warstwę buraków i kapusty z czosnkiem i papryką
na to znów seler i zakończyć burakami.
Całość ładnie upchniętą zalać gorącą wodą z solą i zakrtęcić.

Odstawić na 1 dobę w ciepłym miejscu, potem przestawić na 3-4 dni (do tygodnia dwóch) w chłodniejsze okolice.
Po 3-4 dniach można próbować jeść, ale lepsza jest po tygodniu.

--------------------------------------------------------------------------
Moje uwagi:
można też kwasić plasterki marchewki, z braku selera wcisnąć nać pietruszki lub wcale jej nie dodawać.
Najbardziej smakuje mi sok, który spijam już po 4 dniach kiszenia
cheers.gif

reszta warzyw jest jeszcze twarda i chrupiąca, jednak lubię je włożyć do miseczki i chrupać przy komputerze zamiast całej paczki ptasiego mleczka
 
Ostatnią edycję dokonał moderator: