kaczka w soku pomarańczowym

BeataSz

Member
Wrz 23, 2004
10,244
1
38
Yrsa zasugerowała, żeby wpisać przepis, więc proszę bardzo:

miałam udko lekko obeschnięte, bo stało w lodówce bez przykrycia, więc zalałam sokiem wyciśniętym z pomarańczy, nie chciało mi się nic z nim robić, więc zostawiłam w tym soku na parę godzin, potem osuszyłam, natarłam sola, pieprzem i majerankiem i jeszcze z godzine postalo, potem podsmazylam aby wytopic tluszcz, wlozylam do naczynia zaroodpornego, zalalam tluszczem ze smazenia oraz wlalam sok, w ktorym sie marynowalo i pieklam pod przykryciem prawie do miekkosci, potem odkrylam i dopiekalam polewajac b. czesto sosem, az sie ladnie zrumienilo i sos prawie odparowal.

Wyszło całkiem smacznie:
post_90_1361207919_thumb.jpg

zjadłam z jabłkiem duszonym w klarowanym maśle:
kwaśne jabłko (np. reneta) pokroić ze skórą na ćwiartki bądź ósemki, wyciąć gniazdo nasienne, wymieszać z majerankiem, wrzucić na rozgrzane masło, chwilę poddusić, aż zmięknie, ale pozostanie w całości.
 

Załączniki

  • post_90_1361207919_thumb.jpg
    post_90_1361207919_thumb.jpg
    27.1 KB · Wyświetleń: 3

yrsa

Moderator
Członek ekipy
Sty 3, 2009
27,365
1,638
113
anbetung.gif
anbetung.gif
anbetung.gif
 

yrsa

Moderator
Członek ekipy
Sty 3, 2009
27,365
1,638
113
Bardzo lubię kaczkę z tego przepisu, dzisiaj też będzie. A ostatnim razem zrobiłam eksperyment i w tych sokach, które zostały z pieczenia, upiekłam na drugi dzień kurze nogi. Nie twierdzę, że kurak zmienił się w kaczkę, ale na smaku bardzo zyskał.