grecki chleb na zakwasie - Pan de Horiadaki

atina

Member
Lut 27, 2008
961
2
0
A oto mój grecki chlebek) mirabbelko bardzo dobry przepis, dziękuję
anbetung.gif


chleb_pan_horidaki__1_.JPG
 

Załączniki

  • chleb_pan_horidaki__1_.JPG
    chleb_pan_horidaki__1_.JPG
    149.9 KB · Wyświetleń: 1

Mała_Mi

Member
Lis 21, 2006
15,028
2
0
Rany, jaki śliczny!
daumen.gif
 

Alenionok

Member
Paź 29, 2009
5
0
0
Chleb rewelacyjny! Biorąc pod uwagę, że prawie cały pszenny, a ja wolę żytnie, zakochałam się w nim
icon_smile.gif

Obok też żytni bardzo razowy z otrębami (bez słonecznika) z połowy porcji. Znów wilgotnawy.

IMG_0025.JPGIMG_0030.JPG

no i wersja greckiego z maszyny, też niezły, ale nie ma takiej skórki jak ten z piekarnika
icon_smile.gif


IMG_0007.JPG
 

Załączniki

  • IMG_0025.JPG
    IMG_0025.JPG
    830.9 KB · Wyświetleń: 1
  • IMG_0007.JPG
    IMG_0007.JPG
    137.5 KB · Wyświetleń: 1
  • IMG_0030.JPG
    IMG_0030.JPG
    677.2 KB · Wyświetleń: 1

Elle

Member
Mar 6, 2010
798
0
0
Chlebek jest wspaniały!
Zaczyn zrobiłam na mące razowej, zakwas użyłam pszenny. No i dałam mniej cukru - poza tym bez zmian. Napewno wrócę do tego przepisu
lecker.gif


blog____.jpg
 

Elle

Member
Mar 6, 2010
798
0
0
tak się zastanawiam jaki tu chlebek zrobić, myślę i myślę, przypomniałam sobie w końcu o tym przepisie
icon_smile.gif

nakarmiłam oczka zdjęciami i już jestem pewna, ze zrobię go w czwartek :D
 

Elle

Member
Mar 6, 2010
798
0
0
Zmodyfikowałam:
dałam 50 g zakwasu, siemię lniane, 100 g mąki pszennej 2000 i 20 g otrąb owsianych ujmując z pszennej 550
Piekę jako chleb tostowy, zaraz będę wkładać do piekarnika, napiszę jak wyszło
icon_smile.gif
 

Elle

Member
Mar 6, 2010
798
0
0
Pyszny wyszedł
icon_smile.gif
Nie jest tak miękki jak z pierwotnego przepisu, troszkę podchodzi pod razowiec, naprawdę smaczny jest, pałaszowałam z koleżankami na śniadanie z dżemem
icon_mrgreen.gif

 

Załączniki

  • chleb.JPG
    chleb.JPG
    110.1 KB · Wyświetleń: 0

Kręciołek

Member
Mar 3, 2010
625
0
0
A mi nie wyszedł. Wcale nie rósł,choć dawałam mu dłuuugo szansę. Dopiero podczas pieczenia pękł i podrósł z 1 cm. Gliniasty,mały i nie do zjedzenia.
W ogóle zauważyłam, że nie wychodzą mi wcale chleby gdzie jest tak mało zakwasu.
I czemu?
icon_sad.gif
 

Kręciołek

Member
Mar 3, 2010
625
0
0
Hmm, no zakwas własnie mam bardzo dojrzały, już przy dodawaniu np. pół szklanki chleby wychodzą super, a na takiej ilosci 1-2 łyżki nie.
A może mąka do zakwasu ma decydujące znaczenie? Musi być żytnia bardzo razowa?
 

tatter

Moderator
Gru 21, 2005
7,253
4
0
kreciolku, jesli wezmiesz 1-2 lyzki zakwasu i tak jak Mirabbelka w przepisie podaje, dodasz wody i maki i zostawisz do fermentacji to wyprodukujesz wiecej niz 20g zakwasu (zaczyn to tez zakwas, tylko specjalnie przygotowany do konkretnego wypieku). Jesli Twoj zakwas jest pracowity nie powinnas miec problemow z tym chlebem.

 

Kręciołek

Member
Mar 3, 2010
625
0
0
Tatter tak właśnie robię.
Zaczyn jest ok, powiększa objętość przepisowo, a potem ciasto nie rośnie
icon_sad.gif

a w ciepłej kuchni stoi. Nie wiem co robię nie tak, tym bardziej, że często właśnie mi się tak zdarza przy małej ilości pierwotnego zakwasu.
 

tatter

Moderator
Gru 21, 2005
7,253
4
0
Kreciolki, a mozesz zrobic, prosze, zdjecie temu zaczynowi, przed i po wyrosnieciu?
 

Dana17

Member
Wrz 30, 2010
17
0
0
Upiekłam dzisiaj chlebek
z wyglądu nie wyszedł mi najlepiej (to jest 3 trzeci chlebek który upiekłam) - może zakwas za młody
gruebel_2.gif

Ale za to w smaku super- wyśmienity. Może innym razem wyjdzie lepiej.
 

Załączniki

  • chlebek.JPG
    chlebek.JPG
    13.3 KB · Wyświetleń: 0

Caritka

Member
Mar 14, 2005
10,541
0
36
Dana, ale to zdjecie jest zdecydowanie za wielkie. Moglabys je zmniejszyc?
icon_mrgreen.gif



-Zartuje
icon_wink.gif
- ale i tak nic nie widac
icon_wink.gif
icon_mrgreen.gif

W kazdym razie, fajnie, ze Ci smakuje
icon_biggrin.gif