Przepis z książki: Montignac nad Wisłą
Chłodnik Szczawiowo-Szpinakowy
Składniki:
2 łyżki oliwy z oliwek lub masła
250g szczawiu
250g młodego szpinaku
25g świeżo utartego chrzanu
800 ml białego wina wytrawnego
ogórek kiszony drobno pokrojony
2 łyżki koperku posiekanego
250g ugotowanej ryby- szczupak, okoń lub łosoś
Przygotowanie:
Podgrzać w garnku oliwę, podsmażyć szczaw, szpinak, chrzan. Przykryć garnek i odczekać 3 min. Zmiksować warzywa, dolać wino, dodać ogórka,, koperek, doprawić solą i pieprzem. Odstawić do wystygnięcia i wstawić do lodówki na 3 godz.
Dodać kawałki ryb i posypać koperkiem.
Chłodnik Szczawiowo-Szpinakowy
Składniki:
2 łyżki oliwy z oliwek lub masła
250g szczawiu
250g młodego szpinaku
25g świeżo utartego chrzanu
800 ml białego wina wytrawnego
ogórek kiszony drobno pokrojony
2 łyżki koperku posiekanego
250g ugotowanej ryby- szczupak, okoń lub łosoś
Przygotowanie:
Podgrzać w garnku oliwę, podsmażyć szczaw, szpinak, chrzan. Przykryć garnek i odczekać 3 min. Zmiksować warzywa, dolać wino, dodać ogórka,, koperek, doprawić solą i pieprzem. Odstawić do wystygnięcia i wstawić do lodówki na 3 godz.
Dodać kawałki ryb i posypać koperkiem.
Ostatnią edycję dokonał moderator: