- Lut 25, 2005
- 422
- 0
- 0
Przepis pochodzi z książki Małgorzaty Musierowicz "Całuski pani Darling" i stanowi świetną bazę do eksperymentowania w kuchni
Moja przyjaciólka piecze go z różnymi, wymyślonymi przez siebie dodatkami;
2,5 dkg drożdży należy rozpuścić w ok. 3 łyżkach ciepłego mleka, dodać pół łyżki cukru i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Tymczasem do miski wsypać należy pół kg mąki (można do niej dodać ziół, czosnku roztartego, tu właśnie można puścić wodze fantazji), dodać 2 łyżki oliwy, 1/4 roztopionej i ostudzonej kostki masła, szczyptę soli i wlać zaczyn drożdżowy, a następnie wszystko ładnie wyrobić (gdyby nie chciało się "zabrać" można dolać nieco ciepłego mleka). Kiedy już uformujemy zgrabną kulkę ciasta, pozwalamy mu odpocząć i wyrosnąć - jakieś 2 godziny.
Po 2 godzinach wkładamy ciasto do foremki, smarujemy rozbełtanym żółtkiem, znowu je na chwilę w tej foremce odstawiamy (góra 20 minut) i w końcu wkładamy do piekarnika, nagrzanego w międzyczasie do 200 stopni.
Pieczemy ok. 45 minut
Pyszny z własnej roboty twarożkiem z ogórkiem zielonym, czosnkiem i rzodkiewką
smacznego
2,5 dkg drożdży należy rozpuścić w ok. 3 łyżkach ciepłego mleka, dodać pół łyżki cukru i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Tymczasem do miski wsypać należy pół kg mąki (można do niej dodać ziół, czosnku roztartego, tu właśnie można puścić wodze fantazji), dodać 2 łyżki oliwy, 1/4 roztopionej i ostudzonej kostki masła, szczyptę soli i wlać zaczyn drożdżowy, a następnie wszystko ładnie wyrobić (gdyby nie chciało się "zabrać" można dolać nieco ciepłego mleka). Kiedy już uformujemy zgrabną kulkę ciasta, pozwalamy mu odpocząć i wyrosnąć - jakieś 2 godziny.
Po 2 godzinach wkładamy ciasto do foremki, smarujemy rozbełtanym żółtkiem, znowu je na chwilę w tej foremce odstawiamy (góra 20 minut) i w końcu wkładamy do piekarnika, nagrzanego w międzyczasie do 200 stopni.
Pieczemy ok. 45 minut
Pyszny z własnej roboty twarożkiem z ogórkiem zielonym, czosnkiem i rzodkiewką
smacznego