- Sty 15, 2008
- 6,773
- 28
- 48
Barszcz wigilijny
1/2 kg burakow
1lyzka soli
1 i 1/2 lyzki cukru
1/2 lyzki octu lub soku z cytryny
1 pietruszka
1 marchewka
1 maly seler
1 cebula
oczyszczona glowa karpia, pletwy i grzbiet
ziele angielskie
lisc laurowy
Obrane buraki kroimy w paski, posypujemy sola i skrapiamy octem, tak sobie troche leza, a w tym czasie
gotujemy wywar z warzyw, dodajemy glowe, pletwy i grzbiet ryby, cebule, ziele i lisc.
Dodajemy do gotowego wywaru buraki i gotujemy zeby zupa nabrala koloru, przyprawiamy sola i cukrem. Przecedzamy.
Opcjonalnie mozna dodac na koniec gotowania zabek czosnku, przecisniety przez praske i posolony, zakwas z burakow, albo zalewe z buraczkow w occie.
1/2 kg burakow
1lyzka soli
1 i 1/2 lyzki cukru
1/2 lyzki octu lub soku z cytryny
1 pietruszka
1 marchewka
1 maly seler
1 cebula
oczyszczona glowa karpia, pletwy i grzbiet
ziele angielskie
lisc laurowy
Obrane buraki kroimy w paski, posypujemy sola i skrapiamy octem, tak sobie troche leza, a w tym czasie
gotujemy wywar z warzyw, dodajemy glowe, pletwy i grzbiet ryby, cebule, ziele i lisc.
Dodajemy do gotowego wywaru buraki i gotujemy zeby zupa nabrala koloru, przyprawiamy sola i cukrem. Przecedzamy.
Opcjonalnie mozna dodac na koniec gotowania zabek czosnku, przecisniety przez praske i posolony, zakwas z burakow, albo zalewe z buraczkow w occie.